Vedenie mesta sa vraj o letisko nestará

  • Spravodajstvo
  • 11. apríla 2016, 21:59
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanské letisko mínusové čísla vo finančnom hospodárení v roku
2015 rapídne znížilo, no podľa slov riaditeľa Františka Vargu mesto Piešťany sa ako spoluvlastník o svoj majetok málo zaujíma. Letisková spoločnosť potrebuje od kúpeľného mesta pomoc pri oddlžení a predstaviteľom piešťanskej samosprávy vraj chýba ochota.

Stratu takmer 537-tisíc eur z roku 2014 stlačilo letisko o takmer 90-tisíc. Pozitívnej zmene napomohol zvýšený počet nákladných letov v druhej polovici roku 2015, keď vystupňovaná migračná kríza skomplikovala v Európe kamiónovú dopravu. Veľké automobilky, pôsobiace na Slovensku, na presun náhradných dielov medzi pobočkami začali vo väčšej miere používať nákladnú leteckú dopravu. „Pomohla i trpezlivá práca všetkých zamestnancov,“ vysvetlil F. Varga.

Pomoc potrebujú i od vlastníkov, Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), Mesta Piešťany a štátu. „Svoje pohľadávky voči nám kraj už umoril. Na rade je mesto. Spôsob je známy a zákonný. V prvom rade potrebujeme, aby nám Piešťany pomohli umoriť náš zhruba 500-tisícový dlh na dani z nehnuteľnosti a od roku 2017 prijali všeobecné záväzné nariadenie, oslobodzujúce pozemky a objekty slúžiace pre účel verejnej dopravy od dani z nehnuteľnosti. Podobne to vyriešili v Košiciach,“ povedal riaditeľ.

Štát pri pomoci piešťanskému letisku tiež neostal bokom, v minulom roku investoval 161 824 eur na bezpečnostný projekt.
Mesto ako vlastník sa podľa F. Vargu o svoje letisko len málo stará. „Pred Veľkou nocou predseda TTSK Tibor Mikuš so všetkými odbornými funkcionármi kraja pozval na stretnutie volených predstaviteľov piešťanskej samosprávy. Ak odrátam Rema Cicutta, predsedu správnej rady letiska, prišli len štyria. Zvyšok zrejme nemá záujem dozvedieť sa o nakladaní s mestským majetku,“ opisuje F. Varga.
V minulom roku sa hovorilo o ponuke štátu na prevod svojho 20,65 percentného balíku akcií pomerným spôsobom na TTSK a kúpeľné mesto. K tomuto však zatiaľ nedošlo. „Zrejme ten proces pozastavili voľby,“ myslí si riaditeľ.
Budúcu finančnú samostatnosť letiska F. Varga vidí okrem nárastu leteckej dopravy vo využití 140 hektárov zelených nezastavených plôch areálu v prospech spoločností, podnikajúcich v leteckom priemysle. Tento plán chcú takmer stopercentne naplniť do roku 2023. K tomuto zámeru je potrebné ale letiskovú spoločnosť finančne ozdraviť, nakoľko viaceré parcely nesú ťarchy vo forme zábezpeky pozdĺžností voči kúpeľnému mestu.
„O oddlžení letiska stále neskončili rokovania, takže v tomto čase na tieto otázky nevieme odpovedať,“ reagovala hovorkyňa mesta Eva Bereczová na otázku, či Piešťany chcú letisko zbaviť dlžoby.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika