Povolenia na výrub stromov mesto vydalo protizákonne

  • Spravodajstvo
  • 7. apríla 2016, 08:47
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Okresný úrad v Piešťanoch výruby stromov povolené mestským úradom zamietol. Jeho odbor životného prostredia najrozsiahlejší výrub, plánovaný v lokalite potoka Dubová pred hotelom Máj, zrušil v celom rozsahu.

V tejto lokalite mali padnúť stromy a kríky za obeť plánovanej výstavbe zariadenia určeného pre seniorov. Medzi hotelom Máj a potokom Dubová podľa zámeru firmy BSX s.r.o. s konateľmi Andrejom a Dávidom Beňom, rodinnými príslušníkmi okresnej predsedníčky strany SMER-SD Márie Beňovej, mali vyrásť štyri objekty. Dom seniorov, tri samostatné apartmánové domy a k nim prináležiaca podzemná garáž. Na tento účel mestský úrad vydal aj povolenie na výrub 85 stromov a 315 metrov štvorcových krovín.

Žiadosti o povolenia na výruby stromov sa nepozdávali občianskym združeniam Dom Slnka, n.o., a Nádej pre Sad Janka Kráľa. „Úsek toku Dubová popri pozemkoch s plánovanou výstavbou zariadenia pre seniorov mesto už čiastočne revitalizovalo. Šírka biokoridoru však zaberá širšie územie, čím zasahuje aj na parcely pod plánovanú výstavbu,“ vysvetlila občianska aktivistka Radomila Škodná. K tejto podľa nej pre Piešťany dôležitej lokalite treba pristupovať ako k celku a vnímať ju po celej šírke a dĺžke. Dôležité sú aj parcely, nachádzajúce sa pri potoku, pretože majú na jeho fungovanie veľký vplyv.

„Pôvodné brehové porasty v tomto území sú pre fungovanie ekosystému veľmi dôležité. Odstránením časti porastov pod výstavbu zariadenia pre seniorov sa preruší kontinuita líniovej brehovej vegetácie a ohrozí myšlienka revitalizácie vodného toku Dubová,“ dodala R. Škodná.

Občianske združenia k prebierke suchých a poškodených jedincov výhrady nemajú, len umiestnenie stavieb by nemalo kolidovať s územím biokoridoru a negatívne ho ovplyvňovať. Aj na základe týchto argumentov podali sťažnosť na protizákonný postup radnice na Okresný úrad v Piešťanoch s odôvodnením, že mestský úrad odoprel ich zákonný nárok na vyjadrenie sa k podkladom na výrub pred ich schválením. Okresný úrad ich sťažnosti vyhovel a povolenie na výruby stromov a krovín v tejto lokalite zrušil rozhodnutím z 15. marca tohto roka v plnom rozsahu ako protizákonné.

Piešťanský týždeň požiadal mesto o stanovisko, kto za takýto nezákonný postup pri povoľovaní výrubov zodpovedá a aké dôsledky vyvodí voči takejto osobe. „K dnešnému dňu neevidujeme zo strany okresného úradu žiadnu odpoveď ani vyjadrenie o zrušení rozhodnutia,“ informovala nás hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína