Každý môže mať doma kúsok umenia

  • Spravodajstvo
  • 7. apríla 2016, 09:29
  • Autor:Tibor Hlobeň

Žijeme v 21. storočí, v digitálnej ére, ktorá priniesla fenomén tlače. Časy, keď sme si kupovali lacné komody na zútulňovanie príbytkov, sú prekonané. Ak nemáte digitálnu tlačiareň, za pár eur si necháte vytlačiť selfie z iPhonu hoci aj v rozmeroch 80×120 centimetrov a šup s ňou na stenu vedľa plagátu s aktuálnou celebritou. Znesiete aj kritický pohľad nežnejšej časti rodiny a priesvitnú pásku vymeníte za plastový rám. Ušetríte maľovku či tapetu a doma je pokoj.

Neuveriteľne blízko nás je však aj exkluzívne umenie. Existujú podnikateľské subjekty so zakúpenými právami na vytlačené reprodukcie originálov a za prijateľnú cenu ich ponúkajú záujemcom o umenie vo vlastnej obývačke. Máme priestor, aby sme sa začali obklopovať vecami pre potechu oka i duše.

Tatiana Dzúrová – žena činu


„Netajím, že nepredávam originály, ale tlačené veci,“ hovorí v piešťanskej PrintGallery jej majiteľka Tatiana Dzúrová. V priestoroch lemovaných presklenými výkladmi na rozhraní dvoch uličiek v širšom centre mesta ponúka fotoreprodukcie umeleckých diel v peknom obale – ráme – za prístupné ceny. Na začiatky netradičného podnikateľského zámeru v roku 2011 spomína dnes už s úsmevom: „Tri roky trvalo, kým sa obchod rozbehol a zarobil na seba. Dovtedy som doň prelievala zisk z inej činnosti.“

T. Dzúrová je žena činu. Keď sa s manželom zamilovali do chalupy na Podkylave, vymenili ruch Bratislavy za pokoj Myjavských kopaníc. Ruky do lona však úspešná interiérová dizajnérka nezložila. „Chcela som ostať šťastná, robiť, čo ma napĺňa. Manžel prijal môj návrh využiť stroje a v roku 2011 sme otvorili PrintGallery.“ Úmyselne sídlia v tichej uličke, kde sa neplatí parkovné, veď výklady rohovej presklenej budovy zaujmú okoloidúcich i okolojazdiacich aj na rušnejšej vedľajšej Radlinského ulici.

Rámovanie obrazov


Odrazovým mostíkom pre obchod sa stalo rámovanie obrazov. Vraj inú prevádzku na Slovensku s podobným počtom líšt na rámovanie nenájdete. T. Dzúrová šikovne využila dieru na slovenskom trhu, kde túto činnosť suplujú väčšinou len sklenárstva ako doplnkovú výrobu kvôli sklu. „Nesústreďujem sa iba na slovenských dodávateľov, často vyberám materiál na pracovných výstavách v Taliansku,“ konštatuje podnikateľka.

Každá lišta je originál. „Drevené sa robia ručne, hoci s podielom strojovej roboty, ale najmä dokončovanie je práca pre šikovné ruky. Na Slovensko začíname voziť aj plastové lišty, niektoré na nerozoznanie od drevených, ale za tretinovú cenu. Novinka má predpokladanú životnosť sto-dvesto rokov,“ vyratúva možnosti pre klientov majiteľka galérie. „Začíname robiť cenovo prijateľné hotové rýchlorámy aj pod vlastnou značkou PrintGallery. Flexibilné klinčeky na zadnej strany ich dovoľujú odklopiť a znova zaklopiť. Zákazník si potom s obrazom poradí aj sám.“ Neobchoduje však za každú cenu. Prerámováva len obruby bez umeleckej hodnoty, zákazníkovi s poškodeným kvalitným rámom odporučí reštaurátora.

Galéria ponúka aj fotoreprodukcie umeleckých diel za prijateľné ceny.

Zákazková tlač


Galéria sa postupne dostávala do povedomia zákazníkov najmä vďaka odporúčaniam od skalných klientov, ľudovo povedané systémom JPP (Jedna pani povedala) a rozširovala svoju ponuku. Dnes je pre zákazkové tlačenie oázou väčšiny piešťanských fotografov, veď dvanásťfarebná zalakovaná tlačená fotografia reprodukcie v galerijnej kvalite môže mať šírku až 1,1 metra.

Najbežnejší rozmer, ktorý si ľudia dávajú tlačiť, sa však vyprofiloval na 80×120 centimetrov. Súvisí to aj s podmienkami, kde Slováci žijú – väčšina v nie príliš veľkých panelových bytoch.

Fotoreprodukcie originálov


T. Dzúrovú najviac teší predaj fotoreprodukcií originálov výtvarných diel. „Neštylizujem sa do roly znalca, učiaceho ľudí, čo je umenie. Nie som ani obchodníčka, snažiaca sa silou-mocou všetko predať. Len nenápadne presviedčam, že každý z nás môže mať kúsok umenia aj doma a za prijateľnú cenu,“ vyslovuje svoje podnikateľské krédo.

Ak ju chvíľu sledujete pri komunikácii so zákazníkom, dáte jej za pravdu. Nikoho neovplyvňuje, len sa snaží vzbudiť zvedavosť a potom fundovane odpovedá. A veruže je a bude o čom, na ceste do galérie sú ďalšie fotoreprodukcie umeleckých diel, na šírenie ktorých T. Dzúrová zakúpila práva.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína