Titul čestný občan in memoriam by mali získať L. Bačík a V. Ábel

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2016, 13:23
  • Autor:red

Na tabuľu slávy mesta Piešťany zrejme pribudnú dve mená. Čestné občianstvo môžu získať podplukovník Vojtech Ábel a olympionik Ladislav Bačík. Komisia pre kultúru a názvoslovie Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch navrhla a mestská rada odporučila zastupiteľstvu udelenie spomínaného titulu obom významným ľuďom in memoriam.

Podplukovník Vojtech Ábel


Podplukovník Vojtech Ábel pochádzal zo staropiešťanskej rodiny. Vynikol už v období prvej Československej republiky ako dôstojník – špecialista technickej zbrojnej služby v armáde.

Po vzniku Slovenského štátu pracoval na ministerstve národnej obrany. Najdôležitejšie a najvýznamnejšie obdobie jeho života dôstojníka nastalo po zapojení sa do príprav Slovenského národného povstania. Podieľal sa na organizácii presunu technického materiálu a pohonných hmôt do Banskej Bystrice. V centre povstania pôsobil na pozícii prednostu automobilovej služby Vojenskej obrannej oblasti 1.

Po porážke pri ústupe do hôr padol Nemcom do zajatia, ale podarilo sa mu ujsť. Napokon ho príslušníci Hlinkovej gardy na základe udania zatkli v Piešťanoch a odovzdali nemeckej bezpečnostnej polícii. Po neľudských výsluchoch skončil uväznený v koncentračnom tábore v Mathausene a začiatkom apríla 1945 zomrel pri poprave. Presný dátum nepoznáme, úradne je však stanovený na 1. apríl.

V Piešťanoch je po pplk. V. Ábelovi pomenovaná ulica. Tento rok si pripomenieme 105. výročie jeho narodenia.

Olympionik Ladislav Bačík


Ladislav Bačík súťažil na dvoch Olympijských hrách – v Helsinkách (1952) a v Melbourne (1956). Československo reprezentoval v disciplíne 100 metrov znak aj na majstrovstvách Európy v Budapešti a v Turíne. Jeho výborné výkony ocenili aj športoví novinári a v roku 1955 získal ocenenie ako najlepší športovec Slovenska. V roku 1957 mu pribudol titul Zaslúžilý majster športu.

Okrem plávania sa venoval aj vodnému pólu a v Československu patril medzi špičku. Najobávanejší strelec v lige i reprezentácii sa na Majstrovstvách Európy v Utrechte so 14-timi gólmi stal druhým najlepším kanonierom šampionátu. Jeho zásluhou získalo mesto Piešťany majstrovský titul ČSSR v roku 1965.

Vodnopólovú kariéru ukončil ako 44-ročný a pokračoval ako plavecký a vodnopólový tréner. Vychoval množstvo úspešných plavcov a pólistov. V rámci ankety Športovec roka 2013 v Piešťanoch získal L. Bačík ocenenie najlepší tréner.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida