Park miniatúr v Podolí vstupuje do sezóny s novinkami

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2016, 11:04
  • Autor:pror

Tohtoročné novinky pojali v Parku miniatúr v Podolí národne, buditeľsky. Medzi slovenskými hradmi a zámkami si v novej sezóne našli priestor zmenšeniny rodných domov slovenských politických i umeleckých osobností.

Niektoré z nich sa reálne zachovali a sú v nich muzeálne expozície alebo pamätné izby, iné sú v zanedbanom stave, mnohé úplne zanikli a dochovali sa z nich iba fotografie, obrázky a maľby v muzeálnych archívoch. Pre vyhotovenie zmenšenín poslúžili ako predloha.

V Podolí sa dá obdivovať do detailu prepracovaný rodný dom Pavla Országha Hviezdoslava. Už nestojí, po vyhoretí ho zbúrali. V parku je i zmenšenina miesta narodenia Martina Kukučína. Originál dodnes slúži v Jasenovej ako pamätná izba veľkého rodáka.

Miesto v expozícii si našiel i rodný dom slovenského rozprávkara Pavla Emanuela Dobšinského, menšia kópia toho skutočného zo Slavošoviec na Gemeri. Ale aj strážny železničiarsky domček z kysuckého Staškova, kde spolu so súrodencami vyrastal jediný slovenský oskarový herec Jozef Kroner, či spoločný rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka z Uhrovca.

Nové exempláre miniatúrnych stavieb sa pridali k modelom ešte jestvujúcich slovenských hradov, zámkov, kostolíkov, chát a rozhľadní, ale i k navždy strateným v histórii. V Podolí ich bez nových prírastkov narátate päťdesiatšesť a podľa plánov ešte vystavajú i naše najvýznamnejšie hrady a zámky, Trenčiansky, Bojnický či Bratislavský alebo povesťami preslávené hrady Čachticky a Beckovský.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard