P. Bročka: Tamajka presviedča starostov o svojich bludoch

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2016, 13:51
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Obyvateľov Piešťan ale i obcí, závislých od Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) v distribúcii pitnej vody alebo odkanalizovaní znepokojuje fakt, že sa takmer rok nedarí vymenovať jej riadne vedenie a generálny riaditeľ funkciu zastáva na základe dočasného poverenia. Na verejnosť prenikli aj informácie o zmarenom zasadnutí predstavenstva spoločnosti jej členmi, nominovanými piešťanským primátorom Milošom Tamajkom, aj názorové rozpory medzi ním a trnavským primátorom Petrom Bročkom. M. Tamajka prvého muža Trnavy dokonca verejne obvinil z eštebáckych praktík. O pohľad na dianie v TAVOS-e Piešťanský týždeň požiadal P. Bročku, trnavského primátora a zároveň podpredsedu Dozornej rady TAVOS-u.

► Po nástupe do funkcií medzi vami a piešťanským kolegom M. Tamajkom vládol pozitívny vzťah. Prečo došlo neskôr k názorovej prestrelke?
Rozpory nastali v súvislosti s Trnavskou vodárenskou spoločnosťou úplne neštandardnou líniou komunikácie ľudí, do predstavenstva TAVOS-u nominovanými M. Tamajkom a dočasným generálnym riaditeľom Ivanom Ščasným. Od zamestnancov TAVOS-u som počúval len o ich negatívnom správaní. Z udalostí jasne vychádzalo, že títo páni hrajú na seba a z rozhodovacích procesov vynechávajú ostatných členov riadiacich a dozorných orgánov spoločnosti. Pred predsedu predstavenstva podsúvali dokumenty na podpis bez náležitej komunikácie. Vtedy začala vo mne horieť nedôvera, prestával som rozumieť takémuto druhu jednania. Popri množstve ďalších epizód všetko vyvrcholilo, keď zmarili rokovanie predstavenstva neprítomnosťou v sále i napriek tomu, že sa Ján Kučera a Ivo Foltín v budove nachádzali.

► Požiadali ste M. Tamajku o vysvetlenie? Tých ľudí predsa on nominoval!

Jasne a dôrazne sme žiadali, aby ich zavolal. M. Tamajka to odmietol. Dostal strach, že jeho nominanti neprejdú do vedenia spoločnosti. Tvrdenia Ščasného, že sa mali stretnúť so zástupcami nejakej banky, sú rozprávky. Paradoxne s nimi má Kučera nadštandardné vzťahy. Tým neskutočným bludom sa nedá uveriť.

► Situáciu ste listom vysvetlili poslancom piešťanského mestského zastupiteľstva. M. Tamajka ho prirovnal k eštebáckym praktikám.

Komentovať takéto vyjadrenie je hlboko pod moju úroveň. M. Tamajka vie veľmi dobre, že mu hrozí strata vplyvu v TAVOS-e a desí sa toho. Prečo neviem a ani ma to nezaujíma. Piešťanský primátor odmieta rešpektovať názor svojho zastupiteľstva, čo by som zhodnotil ako vnútorné záležitosti mesta a nemal dôvod sa k nim vyjadrovať, ak by sa netýkali aj Trnavy, ale situácia v TAVOS-e sa bezprostredne dotýka krajského mesta.

P. Bročka plánuje odvolať M. Tamajku

► Na stretnutí starostov, členov Regionálneho združenia miest a obcí Jaslovské Bohunice nechal M. Tamajka prečítať svoj list, snažiaci sa mienku akcionárov TAVOS-u prikloniť na jeho stranu…

Aj to je prejav absolútneho zúfalstva. Snaží sa použiť všetky možné i nemožné spôsoby, aby zabránil nevymenovaniu Kučeru a Foltína do vedenia TAVOS-u.

► Pre vodárenskú spoločnosť situácia nie je dobrá. Aké riešenie navrhujete?

Na stole mám pripravený návrh na zvolanie mimoriadneho Valného zhromaždenia TAVOS-u. Poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva schválili návrh na odvolanie M. Tamajku z dozornej rady, kde je predsedom. Mne nevadí, že uznesenie nepodpísal, na tomto základe predložím návrh na jeho odvolanie.

► Podporuje vás trnavské mestské zastupiteľstve?
Trnavské zastupiteľstvo má všetky informácie. Niektorí poslanci sa dokonca čudovali, prečo sme ako najväčší akcionár nechali v riadiacich orgánoch M. Tamajkovi taký veľký priestor. Kedysi som v tom problém nevidel. Dnes je situácia iná.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida