Obnova Očkovskej mohyly píše druhú kapitolu

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2016, 10:51
  • Autor:pror

Na Očkovskej mohyle sa počas uplynulého víkendu zišli dobrovoľníci, aby začali druhý ročník jej obnovy. Viac ako dvadsať malých i veľkých brigádnikov priložilo ruku k dielu pod vedením Miroslava Beňoviča, starostu Očkova a Mojmíra Chomu, predsedu občianskeho združenia Hrad Tematín. Tento subjekt si historický skvost vzal pod ochranné krídla minulý rok a pokračuje v prácach na prinavrátení života do areálu pretkaného niekoľkotisícročnou históriou.

„Podarilo sa vykosiť kríky na severnom svahu, odstrániť prerastené pletivo starého oplotenia, vyzbierať množstvo odpadkov po zime, demontovať starú vitrínu, opraviť mrežu okna expozičnej miestnosti, poprenášať drevo a iné veci do domčeka i množstvo iných drobností. Špeciálnu pochvalu získali dievčatá Alica, Lea a Izabela, veď celé hodiny prenášali neúnavne drevo a parádne ho poukladali do domčeka,“ vyjadril spokojnosť s víkendovým výsledkom dobrovoľníckej brigády M. Choma.

Mohylu sa snaží OZ Hrad Tematín oživiť spolu s miestnymi po tom, ako ju od obce dostali do dlhodobého prenájmu. V minulom roku čiastočne zrekonštruovali ľudový domček, odstránili množstvo náletovej zelene, odkryli a vyčistili bunkre, svedkov temnej histórie poslednej svetovej vojny. V tomto roku aktivisti chcú z grantov financovať spevnenie svahov ohrozených zosuvom pôdy a do konca leta obnoviť stálu expozíciu v pivnici, jedinom zachovanom priestore pôvodného barokového Očkayovského kaštieľa.

„Pozveme i odborné firmy. Nie všetko sa dá urobiť dobrovoľnícky pri sanácii zosuvom ohrozených svahov alebo rozoberaní súčasného prekrytia hrobky náčelníka velatickej kultúry. Po zrealizovaní nového architektonického návrhu mohyla dostane úplne nový vzhľad. Ale to je ešte dlhá cesta, zvládnuť ju chceme za maximálne šesť rokov,“ vysvetlil predseda občianskeho združenia.

Ďalšie stretnutie dobrovoľníkov pri obnove národnej kultúrnej pamiatky je naplánované na 24. apríl.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav