Z Piešťan do Vrbového na koči

  • Spravodajstvo
  • 1. apríla 2016, 09:05
  • Autor:vd

Ministerstvo odkleplo nový projekt. Namiesto cyklotrasy do Vrbového povedie po železničnom zvršku trasa z drevenej štiepky za pol milióna eur. Nasypú ju medzi podvaly, aby po nej cválali kone aj so záprahmi. Štátna pokladňa tým ušetrí prostriedky vo výške štvrť milióna eur. Projekt podporili aj mestá Piešťany a Vrbové. Pridali sa Trebatice aj Krakovany.

„Atrakciu – odviezť sa na koči zo svetoznámych kúpeľov do mesta grófa Mórica Beňovského sme uprednostnili aj pre dlhodobo pretrvávajúce protichodné názory verejnosti. Časť z nej  sa prikláňa k zachovaniu pôvodnej trate pre vrbovské Čango, zvyšok hlasuje za cyklotrasu. Keďže po Piešťanoch začali premávať koče, nadviažeme na už existujúcu atrakciu a využijeme jej potenciál  i v regióne,“ uviedol Juraj Uzda,  koordinátor jazdeckej a kočovnej turistiky Slovenskej republiky,.

Po zverejnení  informácie na sociálnych sieťach sa  ozvali protestné hlasy ochrancov zvierat. „Nemôžete zapriahnuť kone do  koča nevhodného na jazdu po železnici.  Zvieratá  nesmie vyrušovať blízka kamiónová doprava, premávajúca pri železničnej trati. Môžu sa splašiť a ublížiť sebe aj ľuďom . Navyše – v okolí chýbajú možnosti občerstvenia, takže ministerstvo neušetrí. Musí investovať aj do mobiliáru a rozvoja turistiky a gastronomických služieb.  Zanedbateľný nie je ani fakt, že drevená štiepka sa koňom natlačí do kopýt a spôsobí časté zápalové procesy,“ argumentovali ochrancovia.

Ministerstvo ich pripomienky zohľadní v ďalšom konaní. Zároveň vyzýva občanov k spolupráci. Svoje názory a postoje môžu pripojiť aj k tomuto článku. Termín uzavretia pripomienkového konania je  1. apríl 2016.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína