Protichodné reakcie na žraloky vo Vrbovom

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2016, 08:41
  • Autor:am

Prenosné 15-tisíclitrové morské akvárium so štyrmi žralokmi je opäť na Slovensku, zavítalo i do nášho regiónu. V stredu 23. marca zastavil kamión pred kultúrnym domom vo Vrbovom. U návštevníkov vzbudil protichodné reakcie, jedni si plávajúce dravce obzerali, iní poukazovali na týranie zvierat.

Žraloky sú zachránené z Mexického zálivu, kde v roku 2010 došlo k obrovskej ropnej katastrofe. Po ročnej karanténe a vyliečení našli miesto v prenosnom akváriu a okrem Slovenska precestovali časť Európy, nedávno navštívili Rumunsko aj Poľsko. V kamióne majú zabezpečenú filtráciu, každý deň im pracovníci merajú hodnoty vo vode a za štvorcentimetrovým tvrdeným sklom udržujú stabilnú teplotu 22-24 stupňov Celzia. Ukazovaním žralokov sa snažia poukázať na ich dôležitosť a nenahraditeľnosť v ekosystéme.

V prírode by neprežili


Deväťdesiatcentimetrový Kakawet, meter štyridsať dlhá Lea, Kiwi s dĺžkou 1,80 m a vyše dvojmetrový Laco sa plavia v akváriu dlhom sedem metrov, širokom dva metre a vysokom 120 centimetrov. „Niekto sa môže opýtať, prečo tam nedáme viaceré. Keď zrátame ich spoločnú hmotnosť na objem vody, je to pre nich vyhovujúce,“ povedal pre Piešťanský týždeň pracovník Rostislav Stoklásek.

Občas žralokom robia problémy návštevníci. Najmenší z nich je totiž senzitívny na blesk fotoaparátov, môže dostať šok. K dýchaniu potrebuje neustále plávať, no po zablesknutí sa zastaví. Majiteľ Fabrice Lesieur už zubaté tvory dobre pozná a skočí do vody plávať s ním.

Žraloky by už vo voľnej prírode neprežili, chov v zajatí im utlmuje pud dravca. Do úvahy však pripadá i premiestnenie do žraločej farmy v Holandsku.

Zavolali políciu


Názory na žraločie akvárium sa líšia. Počas návštevy Piešťanského týždňa si za prezretie štyroch rýb zaplatilo zo desať návštevníkov. Jedni rozdávali obdivné pohľady, iní kládli personálu nepríjemné otázky.

Na protest proti väzneniu živých tvorov si mladí ľudia priniesli aj transparenty.

Pred kultúrny dom prišla i trojica mladých ľudí, nespokojných s väznením plávajúcich tvorov. Študentka Hanka Belesová, Mário Háberl a dobrovoľník Marek Benda dorazili s vopred pripravenými transparentmi. „Vyjadrujeme názor na takéto zaobchádzanie so žralokmi, aby ho ľudia nepodporovali. Odkazujeme organizátorom, že sa nám nepáči, akým štýlom zarábajú peniaze,“ informoval M. Benda a dodal, že všetci traja sa do podobných akcií už zapojili.

Reakcie na protest na seba nenechali dlho čakať. „Organizátori sa zachovali podľa očakávania,“ spomenul aktivista prvotné doberanie si kamaráta pre vzhľad. „Po chvíli prišiel majiteľ a približne 15 minút nás presviedčal, nech odídeme. Stál pred transparentmi evidentne na takéto situácie pripravený, pretože hovoril naučené frázy,“ povedal M. Benda.

Po uplynutí ďalších minút organizátori privolali mužov zákona. „Zavolali na nás policajtov, museli sme sa legitimovať,“ uviedol aktivista. Policajti odkázali majiteľom akvária, že mladí ľudia majú právo vyjadriť názor a odišli.

Líšili sa i reakcie okoloidúcich – podaktorí sa pri trojici pristavili a prehodili kus reči, iní len mávli rukou. Mestský úrad Vrbové neeviduje voči vystaveniu žralokov žiadnu petíciu.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 29. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 13. mája 2024
Meniny má Servác, zajtra Bonifác