M. Švančara: Bavilo nás z lanovky pozorovať medvedicu s mláďatami

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2016, 10:53
  • Autor:Viera Dusíková

Piešťanec Marek Švančara miluje šport i fotografovanie. Rýchlu jazdu na lyžiach i cvakanie spúšte. Má dlhé vlnité vlasy, svetlé oči. Láka ho nepoznané. Naposledy sa vybral na rok trvajúci „trip“ do Kanady. Vyrazil tam so sestrou Kamilou. Najskôr pracovali, potom cestovali. Prešli viac ako desaťtisíc kilometrov autom. Prespávali v stane, a keď chceli jesť či zohriať sa, založili si oheň. Romantika v divokej Kanade plnej medveďov. Prišli domov živí, bez známok zápasu s divokými zvermi. So zážitkami sa podelili s návštevníkmi Piešťanského informačného centra a Marek poskytol rozhovor i Piešťanskému týždňu.

► Koľko času ste strávili v Kanade a čo vás najviac fascinovalo?
Prežili sme tam celý rok. Na takú dobu sme získali víza. Desať mesiacov sme pracovali v stredisku Whistler. Bolo tam fajn, pretože aj popri práci sme zažili zábavu na svahu. Je tam neuveriteľné množstvo snehu, za zimu ho napadne dvanásť až štrnásť metrov. Zarobené peniaze sme použili na cestovanie. Túlanie sa Kanadou trvalo dva letné mesiace.

► Rozhodovanie pre túto krajinu súviselo s vašim predchádzajúcim životom?
Kanadu sme navštívili už ako decká, ale vtedy nevnímali rozdiel medzi životom na Slovensku a niekde inde. Zaviedla nás tam vášeň k horám a k lyžovaniu.

► Kanada je snehom obdarená zem. Koľko dní ste stáli na lyžiach a z akých svahov sa spúšťali?

Počas lyžiarskej sezóny som strávil viac ako stotridsať dní na snehu, veď začína už v strede novembra. Whistler má len jeden ľadovec, ale v okolí je ďalších viac ako dvesto. Preto ľudia veľmi často šliapu na lyžiach mimo strediska alebo vyrazia na snežných skútroch. Najväčší rozdiel je v kvalite snehu. Lyžiarske stredisko v Kanade je kúsok od mora, takže sneh padá mokrejší ako vo vnútrozemí. Preto sa na ňom aj trošku inak lyžovalo.

Lyžovačka v stredisku Whistler nemala chybu.

► Dajú sa porovnať tamojšie strediská so slovenskými?

Technicky porovnateľne sú vybavené aj strediská u nás – napríklad na Chopku. Rozdiel je v kvalite a množstve snehu i vo veľkosti strediska, ale najväčší v ľuďoch a v sortimente tovaru v bufetoch. Vo Whistleri na kopci nekúpite alkohol, čo je super.

► Kanada a medvede patria k sebe ako leto k zmrzline. Koľko chlpáčov ste videli?
Medvede sú tam ako u nás mačky. Stretávate ich všade. Kráčate po ulici a zrazu sa pred vami zjaví medveď. On pozrie na vás, vy na neho a idete každý po svojom. Pekným zážitkom je jarné sledovanie medvedice s mláďatami. Najlepšie a najistejšie z bezpečnej výšky lanovky. Zažili sme i stretnutie s medvieďaťom vo voľnej prírode. Nikde ani živáčka a zrazu kráčalo asi desať-dvadsať metrov od nás. Vravel som sestre, nech ide prvá, a pokračovali sme ďalej k vodopádu. Po pár metroch sa zrazu mláďa rozbehlo a našťastie ušlo niekam preč. Asi nablízku striehla jeho mama. Radšej sme sa otočili a išli naspäť.

► Precestovali ste viac ako desaťtisíc kilometrov. Dôležitejšie sú ale skôr zážitky. Ktorý považujete za „naj“?

Medzi množstvo najsilnejších zážitkov patrí aj surfovanie. Vo vode sme raz natrafili na tuleňa. Vykukol, pozrel na nás a ufrnkol. Medzi VIP zážitky radím i chvíle prežité v Jasper národnom parku. Vyznačuje sa štítmi vysokých hôr a rozsiahlymi údoliami. Stále tam máte čo obdivovať – divoké vody, skalné vodopády, kaskády…

Súrodenci cez deň cestovali, v noci kempovali.

► Vraj ste nocovali aj v aute pre vysoké rozdiely medzi teplotami počas dňa a noci…
Jednu noc označujem naozaj za kritickú. Pri jazere Canim Lake na juhozápade britskej Kolumbie, medzi množstvom komárov, sme ani oheň nezakladali a radšej išli skoro spať. Cez deň teplomer ukazoval príjemných 27 stupňov Celzia a nadránom ma zobudila strašná kosa. Vonku ledva päť stupňov, vliezol som do auta, že si ešte trošku pospím. Rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou 22 stupňov je veru dosť.

► Oplatí sa cestovať do Kanady aj v zime?
Lyžovať určite. Vo Whistleri je to viac komerčné, odporúčam i Revelstoke či Kicking Horse. Najideálnejšie je vycestovať už na jeseň, keď má človek väčšiu šancu rozumne sa ubytovať.

► Nelákala vás Aljaška?
Čas a financie nám nedovolili putovať ďalších tritisíc kilometrov. Život ukáže, či sa tam pôjdem pozrieť. Šiel by som všade, kde sa dá.

Romantický pohľad na národný park v provincii Alberta.

► Vaše odporúčanie ľuďom, rozhodnutým stráviť prázdniny v Kanade?
Prázdniny sú krátke, choďte tam na dlhšie! Netreba sa báť, že nikoho nepoznáte. Ľudia vám pomôžu, je to tam iné ako tu. Pracovali sme pre chlapíka, pôvodne zubára, pochádzajúceho z južnej Afriky. Z rodiska musel utiecť, presťahoval sa do Kanady. Titul z inej krajiny je vám nanič, musíte ísť znovu do školy, inak ho neuznajú. On si povedal, že dvadsať rokov robí zuby, a už nechce študovať. Založil firmu na poskytovanie upratovacích služieb. Zamestnal aj nás. Moje pocity z prvej výplaty? Žiadne hurá! Však sú to len peniaze, prostriedok, ktorý premení človek na jedlo, prípadne si niečo odloží alebo si dá jedno pivko.

► Javorový list je symbol – aký iný ešte patrí ku Kanade?

– Veľké kopce, stromy, rovina a skaly. Kanada je veľká a rozmanitá, javorový list možno predstavuje aj vrcholky kopcov – ktovie?

PROFIL



■ Vek: 26

■ Čo ho baví: Lyžovanie, fotografia, hory a príroda, stretávanie ľudí a nové miesta.

■ Čo nemusí:
Ľudí, ktorí si namiesto vzájomnej pomoci len závidia a hádžu druhým polená pod nohy. Načo je to dobré?

■ Hudba, kniha, filmy, počítačové hry: Knihu si kúpil asi prvýkrát v živote tento rok. Skôr trávi čas na internete. Hudba z každého rožku trošku, hlavne reggae, rock, prípadne elektronické veci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia