Ceny primátora rozdané bez záujmu verejnosti

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2016, 08:56
  • Autor:am

Poznáme mená držiteľov Cien primátora Mesta Piešťany za rok 2015. Úspešní ľudia si ich v pondelok 21. marca v kine Fontána prevzali z rúk Miloša Tamajku.

Ocenenie za kultúrny počin roka získali Tomáš Klenovský, Peter Konečný a Vladimír Štric, organizátori piešťanského filmového festivalu Cinematik. V minulom roku ich podujatie oslávilo okrúhle desiate jubileum. Dlhodobo si udržiava vysokú úroveň a šíri dobré meno Piešťan, kam každoročne priláka stovky milovníkov filmu. „Cenu si veľmi vážime. Potvrdzuje dobrý vzťah medzi nami, organizátormi Cinematiku, a Piešťanmi, vybudovaný za desaťročné obdobie. Jeho odzrkadlením je, že spolu s miestnymi tvoríme jeden z najúspešnejších filmových festivalov na Slovensku. Začínali sme na zelenej lúke, ale so skúsenosťami a tímom na vytvorenie veľkého podujatia. Dokázali sme to a dnes sa spolu tešíme,“ povedal T. Klenovský, výkonný riaditeľ festivalu. Už teraz pripravujú jedenásty ročník, no novinky neprezradil. Organizátorov by však potešila možnosť využívať prírodné kino, ktorého rekonštrukcia sa v Piešťanoch skloňuje čoraz častejšie.

Inšpiráciou pre budúce generácie môže byť i Pavel Kaňuščák, ornitológ a stomatológ v jednej osobe. Život okrem medicíny zasvätil vtáctvu a zviditeľnil kúpeľné mesto ďaleko za hranicami regiónu. Autor knihy Vtáky širšieho okolia Piešťan minulý rok oslávil životné jubileum a pri príležitosti osemdesiatin získal cenu za prínos v oblasti životného prostredia. „Človek je rád, ak ho ocenia. Vážim si túto poctu,“ konštatoval. Avifaune sa venuje aj v súčasnosti. „Robím úplne naplno, ako aj predtým. Stále sa venujem územiu medzi Novým Mestom nad Váhom, Hlohovcom, údolnou nivou Váhu a Považským Inovcom. Je mojou prioritou,“ vymenoval ornitológ. S pribúdajúcimi rokmi pozoruje výrazné zmeny: „Mnohé druhy vtákov úplne vymizli. Neexistuje povedzme krásny strakoš červenohlavý, ale prišli iné druhy, dynamika sa nestratila.“

Cenu za prínos v sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a humanitárnej oblasti udelil primátor Marte Moravčíkovej, odchovankyni detského domova, nezištne pomáhajúcej ľuďom v ťažkých životných situáciách. „Činy slečny Moravčíkovej nie sú vzorom iba pre deti z detského domova, ale nútia zamyslieť sa nad sebou aj tých, čo zažili milujúcu rodinu,“ uviedol ocenenú Martin Cifra, predseda komisie pre zdravotníctvo, sociálne veci a bývanie pri mestskom zastupiteľstve. Na odovzdávaní sa M. Moravčíková nezúčastnila.

Ceremoniál sa odohrával v komornom duchu, okrem ocenených a ich blízkych sa v kinosále neobjavili žiadni diváci.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 29. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana