Seriál: Spoznávame piešťanské parkoviská (12.)

  • Spravodajstvo
  • 25. marca 2016, 08:08
  • Autor:am

Ak máte zdravé nohy a dostatok času, v Piešťanoch sa dá prejsť z jednej strany mesta na druhú bez väčších problémov i pešo. Mnohí však považujú dopravu vlastným automobilom za pohodlnú, komfortnú a rýchlu. No v prípade, že sa rozhodnete využiť rýchlosť štvorkolesového tátoša, musíte riešiť naoko banálny problém – kde zaparkovať? Cesty nie sú prispôsobené na taký veľký počet áut, vodiči často opúšťajú svojho miláčika zaparkovaného v riskantnej polohe či mieste. V nasledujúcich týždňoch si postupne ukážeme, aká je situácia na odstavných plochách piešťanských sídlisk, pred dennodenne využívanými budovami či nákupnými priestormi i na klasických parkoviskách.

Sídlisko Adam Trajan


Najľudnatejšie sídlisko v Piešťanoch v minulom roku obývalo 5223 ľudí. Tvoria viac než 18 percent z celkového počtu občanov kúpeľného mesta. Majú obyvatelia z Adama Trajana kde parkovať?

Tento dlhodobý, zdá sa, že neriešiteľný problém ich trápi roky. Malými krôčikmi sa situácia zlepšuje, no radikálne nedostatok parkovacích miest nerieši. Miestni vedia, že zmestiť sa medzi čiary musia nielen preto, aby ich kde-kto fotil na internetový portál, no najmä pre nedostatku miest. Každý centimeter sa počíta a zbytočná strata odstavnej plochy je neodpustiteľná. Domáci ľahko spoznajú i cudzinca – vozidlo ponechané kolmo na zaparkované autá treba opustiť s nezaradenou rýchlosťou a nezatiahnutou ručnou brzdou, no mnohí „prindiši“ tento úzus neovládajú. Ráno pred odchodom do práce preto „trajanci“ hrajú niečo akú známu logickú hru s posúvaním kociek. Len používajú viac sily a odtláčajú zaparkované auto.

Na Ulici M. Bela musia vodiči posunúť ostatné vozidlá, až potom môžu vyparkovať.

Na ulici Mateja Bela je problém veľmi výrazný. Odľahčiť situáciu sa pred rokmi podarilo novými parkovacími miestami pozdĺž role, neskôr i namaľovaním čiar pri chodníku oproti koľajniciam. Pomáha aj nové parkovisko medzi Základnou školou F. E. Scherera a panelákmi patriacimi k ulici. Vzniklo zo zámkovej dlažby pre niekoľko desiatok vozidiel na mieste trávnatej plochy.

Obyvatelia Ulice Adama Trajana zrejme patria medzi skúsených šoférov. Čiary rozdeľujúce parkovacie miesta sú namaľované čo najužšie, aby hustota odstavených vozidiel dosiahla maximum, no večer je hľadanie voľného miesta viac-menej o šťastí.

Vedľa základnej školy vybudovali nové jednosmerné parkovisko.

Sídlisko Adam Trajan je azda najideálnejším adeptom na výstavbu parkovacieho domu. Každý chce mať svojho štvorkolesového miláčika zaparkovaného čo najbližšie k domu a hustotu vozidiel odbremeňujú aj parkoviská obchodných domov. Parcela bývalého Impaka, dnes už zrovnaného so zemou, slúži tiež na odstavenie áut, no z bývalej základnej školy nik nechce vybudovať centrum smogu.

Ak si odmyslíme nemožnosť realizácie pre vlastnícke vzťahy, ideálne miesto na parkovací dom bez úbytku zelene, relaxačnej zóny, akéhokoľvek detského ihriska či poľa ponúka priestor s hrdzavejúcimi žeriavmi. Nedostavaný Trajan center, „špatiaci“ vjazd do bydliska toľkých ľudí, by konečne slúžil obyvateľom.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 22. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida