Separovaný odpad na cintorínoch

  • Spravodajstvo
  • 24. marca 2016, 20:51
  • Autor:am

Triedenie odpadu sa v posledných rokoch stalo súčasťou temer každej domácnosti či verejného priestranstva. Od nového roka sa nádoby na separovanie smetí nachádzajú aj na piešťanských cintorínoch. Nie všetci však rozdeľovanie odpadu rešpektujú.

K veľkokapacitným kontajnerom na zmiešaný odpad pred časom pribudli 240-litrové zberné nádoby na bio odpad a sklo. Od minulého týždňa však obyvatelia môžu zvlášť odhadzovať aj plasty. „Na cintoríne na Bratislavskej ceste je päť kusov z každého druhu, na Žilinskej ceste po tri a v Kocuriciach po jednom,“ informovala Eliška Gocká, vedúca strediska pietnych služieb.

Vývoz separovaného odpadu zabezpečujú vlastnými silami. Nemajú presný harmonogram, vyvážajú podľa potreby, keď pracovníci zistia, že sú nádoby naplnené. „Niektorí návštevníci cintorínov si ešte dostatočne neuvedomili význam a dôležitosť separovania odpadu a do zberných nádob ukladajú aj iný odpad. Musíme ho ručne dotrieďovať,“ povedala E. Gocká. V týchto dňoch vzťah k životnému prostrediu návštevníci cintorínov ukážu naplno. „Nápor očakávame pred veľkonočnými sviatkami, keď pozostalí upravujú hroby po zime a skrášľujú ich jarnou výzdobou. Po sviatkoch zhodnotíme ochotu návštevníkov odpad separovať a triediť,“ dodala E. Gocká.

Starostlivým rozdeľovaním odpadkov odbremeňujú pracovníkov, starajúcich sa o údržbu cintorínov. Ručnému dotrieďovaniu sa venujú na úkor svojich základných povinností. „V prvom rade si musíme všetci uvedomiť dôležitosť separovania pre naše životné prostredie. Do zbernej nádoby na bio odpad patria napríklad chryzantémy aj s obalom zo zeminy, ale bez kvetináča. Ten patrí do nádoby na plasty,“ poradila vedúca pietnych služieb a dodala, že bez kovových drôtikov na plastové súčasti kytíc zo živých kvetov a vencov. „Z nádob na sklený odpad vyberáme sklené svietniky s plastovými súčasťami a zatečeným voskom, hoci tam patrí len čisté sklo,“ uviedla E. Gocká. 

Ak sa zvýši podiel separovaného odpadu, 240-litrové nádoby nahradia väčšími. K smetiakom tiež plánujú dobudovať stojiská.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 22. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína