Synagóga opäť mestská

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2016, 19:13
  • Autor:am

Na minulotýždňovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo Vrbovom sa poslanci zhodli na schválení návrhu kúpy zvyšných štyroch osmín židovskej synagógy. Uzatvoreniu kúpno-predajných zmlúv už nič nebráni a mesto pod šikmou vežou sa opäť stane vlastníkom celej historickej pamiatky.

V plnom vlastníctve mesta bude stavba v maurskom slohu už v najbližšom čase, súčasní štyria vlastníci s predajom súhlasia. „Prvé rokovania začali krátko po mojom nástupe do funkcie. Bez súhlasu vlastníkov by sme si nedovolili pripraviť na mestské zastupiteľstvo uznesenie o kúpe,“ informovala Ema Maggiová, primátorka mesta Vrbové.

Za každú osminu mesto zaplatí osemtisíc eur. Na následnú rekonštrukciu zažiada o financie z európskych zdrojov. „Rekonštrukcia vrbovského klenotu je podmienená nájdením grantov z Európskej únie. Vo vnútri synagógy sa nachádzajú krásne fresky, napriek uplynutému času farebne svieže,“ zhodnotila E. Maggiová. S dominantou Vrbového má vedenie mesta pripravené plány aj do budúcnosti. „Po rekonštrukcii synagógu využijeme ako výstavnú a koncertnú sieň,“ prezradila primátorka. Nezabúdajú ani na pôvodné využitie stavby. „Potomkom veľkej židovskej komunity vo Vrbovom, roztrateným po svete, umožníme prísť sa pomodliť na miesto svojich koreňov,“ dodala E. Maggiová.

Snahu zrekonštruovať synagógu mali vo Vrbovom už v 80. rokoch minulého storočia, no okrem nedostatku finančných prostriedkov situáciu skomplikovala aj zmena režimu a reštitúcie. Štyri osminy budovy sa prinavrátili súkromným osobám a druhú polovicu neskôr mesto odpredalo investorovi. Pre jeho nečinnosť ju získalo zasa späť a dnes, po dlhých rokoch, sa konečne stane jediným majiteľom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard