Poznámka: Je mi veľmi ľúto, ospravedlňujem sa

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2016, 20:01
  • Autor:Tibor Hlobeň

Je mi veľmi ľúto, že som nestihol absolvovať Večernú univerzitu marxizmu-leninizmu. Pre mladšie ročníky uvediem, že táto škola učila Slovákov a Čechov v predchádzajúcom režime, ako bojovať s triednym nepriateľom, po novom ako spraviť z vody Coca-Colu. K základným heslám patrilo aj poučenie, že kto chce protivníka zdolať, musí ho najprv spoznať, chápať jeho myslenie…

Priznám sa, že mi chýba nielen táto socialistická schopnosť prevteliť sa do „matérie“ protivníka, ale už nerozumiem ani štandardnej vyjednávacej schopnosti našich súčasných demokratických politických špičiek. Po sneme Slovenskej národnej strany a následných udalostiach sa cítim ako kedysi v praveku svojho bytia, keď som nenávidel Dobšinského za jeho výroky o krajine, kde sa voda sypala a piesok lial. Nešlo mi to do hlavy, rovnako ako terajšie Bugárove konštatovanie po stretnutí s Ficom, že je psou povinnosťou každého zodpovedného politika, aby zabránil predčasným voľbám. Znamená to, že hodí za seba celú svoju politickú kariéru, všetko, čo doteraz vykonal, poprie a začne s predsedom vlády a strany napĺňať sociálne balíčky? Priznávam, má to svoje výhody najmä pre občanov Oravy a Kysúc. Zbavia sa zdvojeného strachu, prestanú sa konečne báť maďarských spoluobčanov a na dlhé zimné večery im ostanú len tiene nelegálnych migrantov z moslimských krajín. Treba dodať, že ani jedných, ani druhých v živote nestretli.

V tomto svetle sa inakšie javí aj stratégia a postup piešťanských politických špičiek. Predbehli dobu a do komunálneho života v kúpeľnom meste zaviedli moderné prvky slovenskej demokracie karpatského typu oveľa skôr, ako na to prišli v Bratislave. Geniálne manévre piešťanského viceprimátora Michala Hyneka, keď klamal telom ako aktívny člen ľavicovej strany, aby sa neskôr tváril ako nezávislý, kým nezakotvil v pravom strednom rodinnom prúde, som vyhodnotil ako politickú prostitúciu, za čo sa musím hlboko ospravedlniť, pretože on len hľadal stabilitu na miestnej politickej scéne, aby slovenskou štandardnou cestou ochránil nevedomého voliča pred sebou samým a doprial odborníkom typu pána Nyitraya presvedčiť o svojich nesporných kvalitách pri tvorbe takej či onakej stratégie.

Moja zákernosť zašla až tak ďaleko, že som požiadal prednostu Mestského úradu v Piešťanoch Eduarda Strapatého o informácie o vzdelaní, doterajšej praxi v samospráve i programe, čo rozhodol vo výberovom konaní o menovaní nových vedúcich oddelení na radnici. Hlboko sa ospravedlňujem, že vo svojej zaslepenosti som si ani poriadne neprečítal zákony tejto krajiny. „Nemôžem súhlasiť s vaším tvrdením, že som verejný činiteľ a mojou povinnosťou je verejne vystupovať v médiách za Mesto Piešťany. Zamestnanec územnej samosprávy, ktorým som aj ja, je verejným činiteľom, avšak pre účely Trestného zákona. Povinnosť zamestnanca územnej samosprávy ako verejného činiteľa verejne vystupovať v médiách nie je v Trestnom zákone ani v inom súvisiacom právnom predpise ustanovená,“ poučil ma pán prednosta, pretože som si neuvedomil, že jeho povinnosťou je v prvom rade tajiť informácie pred voličmi jeho chlebodarcov, aby nebodaj pri najbližších voľbách nepoužili náhodou zdravý rozum. Hlboko sa ospravedlňujem.

Nepochopil som ani invektívy svojich redakčných kolegov a dovolil som, aby v Piešťanskom týždni predstavili nové vedúce kádre na oddeleniach ako prednostu z kopaníc, zootechničku z Myjavy či preškoleného IT technika. Len dodám poslednú invektívu, že podľa mojich nezodpovedných informácií je JUDr. Pavol Vermeš nielen právnikom z Dubovian, ale aj autorom geniálnej optimalizácie organizačnej štruktúry na mestskom úrade, ktorá prinesie podľa februárového vydania mestského mesačníka Radnica informuje v editoriáli pána Hyneka, pravdepodobne požehnanom mnohočlennou reakčnou (prepáčte, chybička sa vlúdila – redakčnou) radou, do roku 2018 úspory minimálne do výšky 250-tisíc eur.

A keď si sypem popol na hlavu, dovolím si uverejniť v plnom znení a v rámčeku svoje otázky a odpovede hovorkyne mestského úradu Evy Bereczovej na témy dotácie do športu v Piešťanoch v plnom znení s dovetkom, že už chápem jej genialitu a svoje nedostatky.

Ozaj, nenašiel by sa nejaký flek, hoci na mestskom úrade alebo v dákej štandardnej politickej strane, keď som už spravil sebareflexiu?

Tibor Hlobeň

Hlobeň: Kto z pracovníkov mestského úradu zodpovedá za úsek športu?

Bereczová: Za „úsek športu“ na mestskom úrade v Piešťanoch zodpovedá vedúca Oddelenia sociálnych a školských služieb a referent pre šport.

Hlobeň: Kto vypracoval metodiku prístupu k športovým klubom?

Bereczová: Metodiku prístupu k športovým klubom nevypracoval nikto.


Hlobeň:
Na základe akého kľúča sa prideľujú dotácie jednotlivým klubom?

Bereczová: Dotácie boli prerozdeľované na základe projektov a žiadostí, ktoré boli doručené na mestský úrad na základe výzvy.

Hlobeň: Má mesto spracovanú analýzu úspešnosti športových klubov pri reprezentácii mesta vo všetkých vekových kategóriách?

Bereczová: Mesto nemá spracovanú „analýzu úspešnosti športových klubov pri reprezentácii mesta vo všetkých vekových kategóriách“.

Hlobeň: Pripravuje sa koncepcia rozvoja športu v Piešťanoch z pohľadu mestskej samosprávy? Ak áno, kedy bude predložená na rokovanie mestského zastupiteľstva?

Bereczová: Koncepcia rozvoja športu v Piešťanoch sa priebežne pripravuje a na rokovanie mestského zastupiteľstva bude predložená do konca roka 2016.

Hlobeň: Má mesto predstavu, ako zabezpečiť financovanie budovania verejných športovísk a ostatnej infraštruktúry pre potreby aktívneho oddychu mládežníckych a amatérskych športovcov?

Bereczová: Mesto má predstavu, „ako zabezpečiť financovanie budovania verejných športovísk a ostatnej infraštruktúry pre potreby aktívneho oddychu mládežníckych a amatérskych športovcov“.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida