Letenky nemeckým turistom dotovať nebudú!

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2016, 18:54
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V schválenom piešťanskom mestskom rozpočte oproti minulým rokom až na závratných 130-tisíc eur narástol príspevok mesta do Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany. Až do minulého roka pritom hospodárila i so štátnou dotáciou s rozpočtom v sume 90-tisíc eur.

Na otázky Piešťanského týždňa o účele a využití navýšeného rozpočtu a ako môže samospráva tento proces ovplyvniť alebo kontrolovať, odpovedá Peter Tremboš, predseda predstavenstva Rezortu Piešťany. 

Predstavte členskú základňu Rezortu Piešťany.

V súčasnosti máme sedm členov – Mesto Piešťany, Obec Moravany nad Váhom, Slovenské liečebné kúpele Piešťany a.s., ESPA LINE spol. s r.o – hotel Máj, MERK REALITY a.s. – hotel Park, Fakultu cestovného ruchu Vysokej školy Goethe Uni a spoločnosť Horezza a.s. – hotel Granit. Na ostatnom zasadnutí predstavenstvo odsúhlasilo vstup dvoch nových spoločníkov. Medikur Reisen GmbH a Zuckmann Villa sa však plnoprávnymi členmi stanú až po uhradení členského príspevku. Rokujeme aj s ďalšími uchádzačmi o členstvo, mená však bez ich súhlasu nemožno zverejniť.

Pred koncom minulého roka chcel piešťanský viceprimátor Michal Hynek navrhnúť mestskému zastupiteľstvu na schválenie dotáciu na letenky pre nemeckých turistov. Je táto položka v rozpočte rezortu?

Návrh na využitie vkladu mesta do Rezortu Piešťany neuvažuje s vyčlenením prostriedkov na podporu leteckej linky Berlín – Piešťany. V ostatných rokoch výrazne klesol počet návštevníkov z Nemecka. Tento trend chceme zvrátiť. Plánujeme zintenzívniť propagáciu nášho mesta na nemeckom trhu, využiť cielený marketing, zúčastňovať sa na veľtrhoch cestovného ruchu v Nemecku, organizovať infocesty pre nemeckých novinárov a podobne. Sprevádzkovanie leteckej linky by určite pomohlo rozvoju cestovného ruchu v Piešťanoch, ale sponzorovanie leteniek pre nemeckých turistov neprichádza do úvahy. Niektoré štáty však pri rozvoji cestovného ruchu idú aj touto cestou.

Rezort má v súčasnosti jediného zamestnanca, deklarujete ich navýšenie. Aké pozície vytvoríte?

Navýšenie počtu zamestnancov je chúlostivá téma, ale treba ju v krátkom čase zodpovedne vyriešiť. Jednou z možností je preradenie časti zamestnancov z iných mestských organizácií, napríklad z Piešťanského informačného centra (PIC) pod rezort. Zariadenia takéhoto typu, keďže ich činnosť je úzko spojená s cestovným ruchom, sú zvyčajne súčasťou oblastných organizácií cestovného ruchu. V Piešťanoch je PIC dosť nelogicky pod mestskou knižnicou. Odstránila by sa aj duplicita napríklad pri poskytovaní informácií, vydávaní propagačných materiálov, dopĺňaní webstránky a dosiahli by sa úspory v nákladoch na tieto aktivity.

Na aké účely sumu 130-tisíc eur z mestského rozpočtu použijete?

Na mzdy, prevádzku kancelárie a internetovej stránky vynaložíme 20-tisíc eur. Koncepcia rozvoja cestovného ruchu zhltne 15-tisíc. Veľtrhy, výstavy a prezentácie 30-tisíc. Výroba tlačovín, filmov, propagačných predmetov 20-tisíc. Príspevok na vydávania periodika Revue Piešťany 15-tisíc. Medzinárodný filmový festival Cinematik päťtisíc. Športové podujatia v Piešťanoch, ako napríklad cyklistické preteky Okolo Slovenska alebo stretnutie automobilových veteránov FIVA World Rally, 25-tisíc eur.

Zabezpečíte kontrolnými mechanizmami transparentné nakladanie s verejnými financiami? 

Dodržiavanie pravidiel pri nakladaní s finančnými prostriedkami v novembri minulého roku kontrolovali pracovníci Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. V zázname je uvedené, že nezistili žiadne nedostatky. Rezort Piešťany má dozornú radu s rozsiahlymi kontrolnými právomocami, jedného člena delegovalo piešťanské mestské zastupiteľstvo.

Splní rezort po takom razantnom navýšení vkladu všetky úlohy na primeranej úrovni?
V zmysle upravených stanov je váha hlasu jednotlivých členov daná výškou ich vkladu. Piešťany sa tak postupne stávajú dominantným členom. Preto vklad mesta považujem za sľubný začiatok a v prípade neutíchajúcej podpory aj v budúcich rokoch umožní postupné naplnenie očakávaní, povedie k rozvoju cestovného ruchu a v konečnom dôsledku aj k nárastu príjmov mesta. 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard