Komentár: Politické kupliarstvo a eštebácke listy

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2016, 18:59
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Už viac ako rok riadia piešťanskú radnicu noví ľudia. Množstvo ľudí v kúpeľnom meste tvrdí, že voľba Miloša Tamajku za primátora vyjadrila ich túžby po zmene. Zároveň ale s horkosťou na jazyku pripúšťajú, že o takýto obrat veru nestáli. Toto konštatovanie sa netýka len primátora a jeho „pobočníka“ poznačeného kauzami, ale i mestského zastupiteľstva s jeho politickým kupliarstvom.

Pripomeňme si, čo sa v Piešťanoch za niečo viac ako rok udialo. Vedúci radničný dvojzáprah nenechal na prešľapy dlho čakať. Na sklonku minuloročnej zimy uzrel svetlo sveta menný zoznam nechcených zamestnancov úradu. Do septembra nik netušil, že je takmer totožný aj s reálne vyhodenými ľuďmi. Údajná optimalizácia tak smrdí čistkami.

Veľa času neprešlo a viceprimátor sa stal podozrivým z neoprávneného vstupu do počítačov zamestnancov. Aj vrabce po Piešťanoch čvirikajú, že s harddiskami pod pazuchou po radnici pobehoval M. Hynek, jeho firemný spoločník a mladý právnický adjunkt, a nie M. Tamajkom vymenovaná bezpečnostná komisia.

Májový výlet do Luhačovíc si oproti pozvánke M. Hynek a jeho dve spoločníčky o čosi predĺžili. Vraj rokoval so Zemekovcami o aquaparku. Čo na tom, že táto česká veľkopodnikateľská rodina má vážne problémy so zákonom pre ekonomickú kriminalitu veľkého rozsahu.

Prišlo leto, ale letargia z horúčav rýchlo opadla, veď M. Tamajka sa pustil do optimalizácie organizačnej štruktúry a úrad ju dodnes nepredýchal. Aby toho nebolo málo, skupinka vyvolených zamestnancov primátorovho sekretariátu si za bežnú úradnícku prácu privyrobila dohodami stovky eur.

Pomaly sa dostávame ku koncu roka, keď do zastupiteľstva mal prísť návrh mestského rozpočtu. „Kortešačky“ medzi vedením mesta a poslaneckým zborom skončili až po Silvestri vo februári a s konštatovaním, že chcú spolupracovať, poslanci schválili aj paškvil v podobe dodatku s dvomi stranami A4 a honosným názvom „Rozpočet mesta“.

Sotva sa začala predvolebná kampaň do Národnej rady SR a Michal Hynek, politický skokan roka v Piešťanoch, sa z ľavého smeru cez chvíľkovú „nestraníckosť“ prehupol do pravicovej rodiny. A priam ho rozzúrili doposiaľ mestom nevysvetlené informácie o utrácaní mestských prostriedkov vo fastfoodoch a luxusných hotelových a reštauračných zariadeniach.

Prevalenie tejto kauzy na reakciu M. Hyneka nenechalo dlho čakať. Miesto predloženia dôkazov o náležitom dôvode na míňanie porozdával trestné oznámenia na každého, na koho si v tej chvíli spomenul.

Svojsky sa pridal i primátor verejným vyjadrením, že už má plné zuby zistení hlavného kontrolóra, ktorý si dovolil nájsť pochybenia a protizákonnosti na radnici, a vraj už začne búchať po stole. Jeho neschopnosť v hádkach s trnavským primátorom o vymenovaní riadneho vedenia vodární sa v tom všetkom stráca ako bežný štandard práce súčasného vedenia kúpeľného mesta. Dokonca M. Tamajka verejne obvinil primátora Petra Bročku z Trnavy z praktík komunistickej štátnej bezpečnosti, lebo o situácii vo vodárenskej spoločnosti napísal piešťanským poslancom otvorený list.

A čo na to mestskí poslanci? Zvládli len veľa slov bez odozvy u adresáta, jedno bezzubé vyslovenie nedôvery a stále sa dookola opakujúcu odrhovačku – „My chceme spolupracovať“.

Na čom chcú poslanci spolupracovať? Na Hynekových trestných oznámeniach na bývalých zamestnancov a jeho zastrašovaní médií? Na Tamajkových obvineniach primátora Trnavy z eštebáckych praktík? Lebo nekonkrétna veta: „Na rozvoji mesta“ nikomu nič nehovorí a vyznieva ako prázdna fráza.

O rozpočte poslanci tvrdili, že bez neho sa mesto nikam nepohne a museli ho schváliť v hocijakej podobe. Nech zájdu do Kocuríc pozrieť sa na zbabraný chodník a na podobne „kvalitne“ prevedenú výstavbu cyklochodníka popri Dubovej. Uvidia pravé zrkadlo Tamajkových investičných akcií.

Alebo sa hádam domnievajú, že po personálnych čistkách s novými vedúcimi oddelení zvládne radničná dvojka investičné akcie lepšie ako predtým? Ale asi o nič nejde, lebo sa utratia nie mestské, ale „len“ európske peniaze. Alebo sa nebodaj poslanci nechali „kúpiť“ takmer sedemdesiatimi zmenami mestského rozpočtu? Primátor na ne napriek verejne deklarovanému nesúhlasu bez mihnutia oka pristúpil. Ale to nie je spolupráca, len bohapusté politikárčenie a politický biznis v duchu „ty nám a my tebe“.

Z takýchto praktík sú však voliči znechutení na celom Slovensku a protestnými hlasmi poslali do Národnej rady SR xenofóbnu stranu. Ak majú regionálni politici pocit, že v Piešťanoch sa niečo také v najbližších komunálnych voľbách nemôže stať, odporúčame im bližšie sa pozrieť na 8,79 percent hlasov, ktoré 5. marca kotlebovci v kúpeľnom meste získali. 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard