K. Bzdúšková vie, že najkrajší je svet z konského chrbta

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2016, 20:57
  • Autor:Viera Dusíková

Kamila Bzdúšková svoje deti učí milovať zvieratá. Doma majú celý zverinec. V Sokolovciach, kde chovajú kone, sa v sedle vystriedalo už množstvo kamarátok a ich ratolestí. Kajka, ako ju volajú, sa lásku i úsmev pokúša rozdať všetkým naokolo i prostredníctvom orientálnych tancov. Ako sa dajú skĺbiť dve protichodné záľuby? Vraj všetko býva zakódované v detstve.

► Hovorí sa, že čo dieťa baví odmalička, s čím sa rado hráva, aké predstavy si vytvára o ľuďoch či zvieratách, v dospelosti vycizeluje, zúročí a rozvinie. Aj v detstve ste milovali zvieratá? Čo ste s nimi vyvádzali?

Mám krásne spomienky na detstvo a zvieratá, vždy ma v živote sprevádzali. Túlavé mačky i psíky zachraňovala celá rodina – ocko, mama, sestra, brat i ja. Vypiplali sme aj vrabca a škorca. Prvého psíka som dostala za vysvedčenie. Dožil sa 14 rokov. Sestra jazdila na koňoch, mňa bavilo čistiť a starať sa o ne. Okrem papagájov sa do nášho činžiakového bytu zmestil aj srnček. Keď uletel papagáj Alino, ochorela som z toho. Sedel na plote pri Tesle, kde mali robotníci unimobunky. Mamina nelenila a okamžite prišla, liepala sa po plotoch a volala – Alino, Alinko, vráť sa, miláčik – až naši milí susedia zatelefonovali otcovi do práce, že jeho žena má milenca medzi robotníkmi. Dobre sme sa pobavili a Alinka nakoniec chytili!

► Istá známa má od vás psa – orieška. Trafili ste sa do jej vkusu. Dá sa cit pre zvieratá vypestovať či je v človeku zakódovaný?

Cit pre zvieratá alebo niečo podobné medzi zemou a nebom existuje. Veď sa aj hovorí, že majiteľ sa podobá na svojho psa. Asi si všetci intuitívne hľadáme spriaznenú zvieraciu dušičku. Psík mi pasoval k spomínanej kamarátke a jej rodine. A trafila som.

O čistotu v stajni sa treba postarať, hoc i pózovaním s lopatou a vidlami.

► Chováte aj hovoriaceho papagája?

Samička amazoňana žltohlavého – oratrixa má päť rokov a volá sa Kiara. Ovláda veľa slov, napríklad aj vetičku – Kamilka, ľúbim ťa. Často ju opakuje a cítim sa byť milovaná. Má aj kamoša Rikinka, občas sa vtipne rozprávajú. Kiara sa pýta, či si dá kávičku a Rikinko odpovedá – Čo ti šibe? Čo škriekaš? Keď sa trafí do správneho kontextu, je to psina. Aj týchto papagájov milujem. Keď mi Kiara ochorela, odviezla som ju na kliniku do Brna, až mi muž vyčítal, či aj s ním v prípade potreby zájdem na Moravu.

► Máte doma aj ďalšie zvieratká?

Staráme sa ešte o tri mačky z piešťanského útulku, dva psy, zajačiky, ježka, škrečky a rybičky.

Koníčkom Kamily Bzdúškovej sú aj kone.

► Jazdenie na koňoch ste skoro ukončili, na tieto zvieratá už len spomínate?

Na škaredý pád doplatila poranením krčná chrbtica. Keď prišli deti, s jazdením som prestala. Človek má iné priority. Ale osud ma opäť neskôr spojil s koníkmi a teraz mám štyroch vlastných a jedného poníka. Ako rekreačný jazdec milujem vychádzky na jar či na jeseň. Neopísateľný pocit zažívam pri kúpaní zvierat vo Váhu. Poznajú ho len tí, čo sedia na konskom chrbte. Je to droga.

► Predstavte svoje drogové závislosti…

Valach Ermak (Jery), staručký koník z Ruska, je ideálny pre deti, spoľahlivý pán učiteľ na dôchodku. Keď sa naštartuje bývalý dostihák Hanie, tiež valach a leňochod, tak to stojí zato. Ryšavý, s bielymi ponožkami a strašne pažravý sa ale zľakne aj vlastného tieňa. Priateľská kobylka Missy sa kamoší s každým v stáde a najmladšia Aisha je taký blázon. Hoci veľmi pekná a priateľská, nie je vhodná pre začiatočníkov na vychádzky. Nemá rada nášho veterinára. Posledná zo zverinca je dáma poníka Hviezda. Občas ju voláme Malé biele zlo. Koníky sú anglické plnokrvníky a kobylka slovenská teplokrvníčka. Pomáhajú mi s nimi niekoľkí dobrí ľudia, za čo im srdečne ďakujem.

Ježko patrí tiež do rodiny.

► Základnou potrebou dobrého jazdeckého koňa je obrok. Čo ešte potrebuje?

Dnes dostávajú kone skôr granuly. Sú v nich vyvážené všetky živiny. Pri nesprávnej strave má kôň raz-dva koliku. Jedno však ostáva stále nemenné – potrebuje veľa sena a čistú vodu. Pamlsky v podobe cukru zásadne nedávame, skôr mrkvu či jabĺčko. Režim je pre toto zviera dôležitý rovnako ako láska. Naporciovanú ju vráti trojnásobne.

► Pekné, nie zaprášené kone treba vyčesávať. Ako často, aby sa im srsť leskla na slnku?

Kone by sa mali ošetrovať a čistiť každý deň. V zime majú dlhú srsť, na jar im opadáva. V lete sa potom krásne lesknú. V reáli je ale starostlivosť iná. Nečistíme ich každodenne, hlavne nie v mesiacoch, keď je všade plno blata. Kone ho majú rady, vyváľajú sa v bahne. Vtedy ich voláme rezne v trojobale. Každý koniar vie, aké náročné je dostať ich potom aspoň trochu do normálu. Trvá to hodiny.

► Vraveli ste, že jeden škaredý pád už máte za sebou. Nemali ste strach sadnúť znova do sedla?

Blok po páde som zvládla a opäť jazdím. Spomeniem iný príklad. Kamarátka má synčeka autistu. V rámci hipoterapie ho posadila do sedla a čo čert nechcel, kôň sa splašil a dieťa spadlo. Nič vážne sa mu nestalo, no mama chcela odísť. Tvrdohlavý syn ale argumentoval tým, že mu teta ukázala, ako sa po jazdení schádza z koňa, a on to dokáže. Zviera nemalo zjavne svoj deň, tŕpli sme, čo sa stane. Ale tátoše premýšľajú. Zrejme si uvedomil, že keď z neho ktosi spadol a opäť vysadol, dôveruje mu. Chlapec zišiel ako treba. Z psychologického hľadiska blok nemal chlapec ani kôň. Ak nejde o vážne zranenie, odporúčam všetkým šup nazad do sedla! Pri jazdení sú, žiaľ, aj pády, ale kto nespadol z koňa, nie je jazdcom.


► Starostlivosť o koňa je náročná, viete to zrátať na hodiny?

Pozostáva z ranného aj večerného kŕmenia, vyvedenia na pastvinu, čistenia stajní i koníkov, jazdenia. V lete kone sprchujeme, kontrolujeme im pravidelne kopytá. Každých šesť týždňov treba zájsť ku kováčovi na korektúru. Zviera by mal vidieť aj veterinár, treba ho zaočkovať, odčerviť, skontrolovať zuby. Mať koňa je náročné nielen na čas, ale i financie. Aj keď ho máme doma pre radosť, je to veľká zodpovednosť.

Kocúra Olivera si rodina vzala z útulku v rovnakom čase,

► Spomínate si na nejakú veselú príhodu spojenú s vašou záľubou?

Keď som kone kupovala v Miloslavove, tréner mi rozprával, aké sú plaché a všetkého sa boja. Na vychádzke si jeden uľavil, zľakol sa vlastného výfuku a začal cválať do stajne. Cestou zastal, znovu sa to stalo a potom zase, až napokon dorazil do stajne. Koník naozaj reaguje útekom a niektoré sa boja všetkého.

► To by človek neveril…
Spomínam si, ako sme raz vysadili do sedla kamaráta, nech len dokrokuje do stajne, veď čo sa môže stať? Kôň ale cítil, že na ňom sedí ktosi cudzí, a pustil sa cvalom. Ešteže ten chlap stihol skloniť hlavu, inak dostane riadnu šupu! Mimochodom, kôň vždy príde domov. Má super orientáciu, ak sa stratíte v lese, on trafí. Ďalšia veselá príhoda sa odohrala pri kúpaní vo Váhu. Kamarátkina dcéra sedela na Aishi s kompletným jazdeckým výstrojom – so sedlom a v čižmách. Varovali sme ju, nech nejde hlbšie, lebo mladá kobylka má tendenciu ľahnúť si do vody. Tak sa aj stalo a dievčinka išla domov ako vodník z rozprávky, aj z čižiem jej tiekla voda. Čo krok, to kaluž.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland