Kto nepozná históriu, nezaslúži si súčasnosť

  • Spravodajstvo
  • 15. marca 2016, 13:21
  • Autor:Tibor Hlobeň

Kto z nás pozná detailne históriu, vie o všetkých zlomoch minulosti Piešťan v kontexte s celkovou situáciou, aby chápal súvislosti historického vývoja?

Nechceme zachádzať až do Samovej ríše, stačí sa pozrieť na obdobie od pádu rakúsko-uhorskej monarchie po ukončenie druhej svetovej vojny. Koľko nádejí a koľko utrpenia, koľko ľudských životov, zmarených už v rozpuku, ale aj koľko hviezdnych kariér priniesla táto doba?

Podobné otázky sme položili historikom a rozhodli sme sa toto obdobie priblížiť v trojdielnom seriáli „Piešťany vo víre nepokojnej prvej polovice 20. storočia“ aj čitateľom Piešťanského týždňa. Neprikrášlime, neodsúdime, budeme striktne vychádzať z archívnych materiálov presne v duchu hesla – Kto nepozná históriu, nezaslúži si súčasnosť. Veríme, že vás náš miniseriál zaujme.

Zvlášť by sme ho chceli adresovať mladej generácii. Preto sa obraciame s prosbou na všetkých učiteľov slovenského jazyka a literatúry aj dejepisu piešťanských stredných i základných škôl, vezmite žiakov a navštívte s nimi napríklad Pamätník obetí holocaustu pri cintoríne na Bratislavskej ceste, prečítajte si s nimi na hodinách náš seriál a vyzvite mládež, aby svoje dojmy z videného a prečítaného položila na papier. Najlepšie slohové práce radi uverejníme na stránkach Piešťanského týždňa. Presne v duchu citátu Miroslava Ivanova, českého literárneho historika a publicistu, spisovateľa literatúry faktu: „Minulosť netreba milovať, stačí jej rozumieť a nezabudnúť, že končí v budúcnosti.“
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia