Čítanosť v piešťanskej knižnici narastá

  • Spravodajstvo
  • 10. marca 2016, 15:31
  • Autor:am

Voňavú papierovú väzbu plnú písmen nenahradia žiadne internetové stránky či elektronické čítačky. Čas na knihu a pohltenie mysle fantáziou vyhľadáva čoraz viac ľudí. Počet aktívnych čitateľov v piešťanskej mestskej knižnici medziročne vzrástol o takmer štyri stovky. Piešťanský týždeň zisťoval, po akom druhu literatúry obyvatelia siahajú najčastejšie.

Piešťanské deti vedú k čítaniu nielen učitelia, ale ich schopnosti nezanedbávajú ani rodinní príslušníci. „Detičky si chodia požičiavať knihy aj s rodičmi, najmä tie v predškolskom veku,“ informovala Martina Marová, pracovníčka mestskej knižnice. „Na besedách organizovaných v prítomnosti autora si spisovatelia pochvaľujú šikovnosť detí,“ pochválila malých Piešťancov knihovníčka. Spojiť písmená do súvislých viet im dokonca ide i v češtine.

Na knihy nezanevreli ani dospelí, patria k najväčšej čitateľskej základni knižnice. „So všeobecným konštatovaním o klesajúcej čítanosti v piešťanskej knižnici nemôžeme súhlasiť. Návštevnosť je slušná,“ uviedla M. Marová. V roku 2014 zaznamenali 7178 aktívnych čitateľov, v roku 2015 už 7565.

„Nekupujeme veľa výtlačkov jedného titulu, ide nám o to, aby sme uspokojili pestrú škálu čitateľov,“ povedala M. Marová na margo ponuky. Tá je skutočne široká, v minulom roku v knižnici ponúkali na vypožičanie 86 721 kníh. Dospelí najradšej čítajú slovenské ženské autorky, občas si požičajú aj svetové mená, ako napríklad Proctorovú či Steelovú. Piešťanci často siahajú po detektívkach najmä z pera severských autorov. Nevynechajú ani slovenského Dominika Dána či ďalších domácich tvorcov. Čitatelia s radosťou načrú i do psychologického oddelenia, kde uprednostňujú motivačné knihy alebo jednoduchú medicínu či kuchárky.

Obľúbených autorov majú aj najmenší. „Žiaci prvého stupňa základných škôl už presne vedia, kde ich nájdu,“ prezradila M. Marová. Medzi deťmi vedie Simonova séria Grázlik Gabo, diela z pera Thomasa Brezinu či Jána Uličianskeho, no medzi top detských autorov sa zaradil aj Vrbovčan Braňo Jobus.

Ani skupina ľudí, čo knihu neotvorila dlhé roky, nemusí mať z knižnice strach. Zalistovať si v stránkach môže kedykoľvek, knihovníci každého radi uvidia. Stačí, ak príde s občianskym preukazom. „Tak znie aj Osmijankovo heslo – kto rád číta, nikdy nie je sám,“ dodala Martina Marová.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 8. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián