Stromy rúbu, nové nevysádzajú…

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2016, 08:24
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že boj o každý strom v meste, ako ho po nástupe do funkcie primátor Miloš Tamajka teatrálne prezentoval, sa v tichosti vytratil. Od októbra minulého roku až do januára tohto mestský úrad vydal povolenia na výrub 129 stromov a 315 metrov štvorcových krovín. Ale i napriek financiám na obnovu zelene, vyčleneným v rozpočte mesta na rok 2015 a Tamajkovým sľubom o ochrane zeleného srdca kúpeľného mesta z jesene, z prostriedkov mestskej kasy nevysadili jediný listnáč.

Až 77 stromov povolil mestský úrad vyrúbať v lokalite medzi parkoviskom pred hotelom Máj a potokom Dubová, z toho je 47 topoľov a 315 m2 krovín. V ostatných lokalitách mesta žiadateľom povolila radnica vyrúbať 29 stromov a mestskej organizácii Služby mesta Piešťany 23 listnáčov, pričom náhradnú výsadbu majú podľa našich informácií zabezpečiť len kríkmi.

Zistiť na mestskom úrade, kedy skončila platnosť primátorovho zákazu výrubu stromov, z akého dôvodu sa v minulom roku z mestských prostriedkov nerealizovala výsadba zelene, na aký účel použili finančné prostriedky určené na výsadbu zelene alebo či vyrúbané stromy prekážali výstavbe, prípadne sa stali nebezpečnými pre okolie, je zrejme nad mentálnu úroveň jeho súčasných zamestnancov. „Každá žiadosť o vydanie súhlasu na výrub drevín prijatá od októbra 2015 do januára 2016 bola vybavovaná v zmysle zákona,“ poslala Piešťanskému týždňu stanovisko hovorkyňa mesta Eva Bereczová a vo zvyšných riadkoch citovala zákony, o ktoré sa pri rozhodnutiach mesto opieralo.

Piešťanský týždeň zistil, že povolenie na najrozsiahlejší výrub stromov, celkovo 77 kusov a odstránenie viac ako 300 metrov štvorcových kríkov pred hotelom Máj v blízkosti potoka Dubová, získala Mária Beňová, okresná predsedníčka strany SMER-SD. „Ak by sa predchádzajúci majiteľ o pozemok náležite staral, v prevažnej miere náletová zeleň tu nikdy nevyrastie,“ vysvetlila M. Beňová.

Stromy majú ustúpiť výstavbe domova seniorov z privátnych prostriedkov. „Podrobnosti do ukončenia všetkých povoľovacích procesov nezverejníme. Môžem však ubezpečiť, že zeleň sa sem opäť vráti. Parkovacie priestory umiestnime do podzemnej garáže a jej strechu i okolie vytvorí zeleň podľa projektu skúsenej krajinnej architektky Evy Wernerovej,“ vyjadrila sa k výrubu v tejto lokalite M. Beňová.

Na ostatné miesta s povoleným výrubom si chce posvietiť komisia životného prostredia. Na základe prijatého uznesenia sa jej predseda a zároveň poslanec mestského zastupiteľstva Peter Jančovič na túto problematiku spýta počas mestského zastupiteľstva.

Touto iniciatívou chce zároveň pripomenúť, že súčasné vedenie radnice približne rok nedodržiava uznesenia mestského zastupiteľstva o štvrťročnom predkladaní informácií o schválených výruboch stromov na verejných priestranstvách v kúpeľnom meste. Zdá sa, že okrem poslancov z komisie životného prostredia, nechýbajú žiadnemu členovi mestského zastupiteľstva.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 8. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián