(NE)POTREBUJE MESTO KOMPOSTÁREŇ?

  • Spravodajstvo
  • 3. marca 2016, 09:59
  • Autor:vd

Mesto Piešťany má v záujme oprášiť starý projekt kompostárne a získať prostriedky na jej financovanie. V tohtoročnom poslancami schválenom rozpočte je na preklenovací úver vyčlenených približne 2,5 miliónov eur.

V mestskom záhradníctve v časti Kanada, kde má prevádzka na spracovanie štyritisíc ton bioodpadu ročne stáť, už zeleň a jej zvyšky kompostujú. Stavba spevnenej betónovej plochy na spracovanie záhradného odpadu zhltla pred dvomi rokmi aj s technológiami a sieťami 150-tisíc eur. Ak sa mesto rozhodne postaviť novú kompostáreň, rozbije pre inak naprojektovanú stavbu nedávno ukončený povrch. Radnica prostredníctvom hovorkyne Evy Bereczovej na otázky Piešťanského týždňa do uzávierky tohto čísla neodpovedala, k téme sa však vyjadrili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).

Odvoz do jestvujúcich kompostární


Tomáš Hudcovič (NEKA) si myslí, že Piešťany kompostáreň až tak naliehavo nepotrebujú. Skôr sa prihovára za odvoz bioodpadu do niektorej z jestvujúcich kompostární. „Z mestského úradu napriek pred niekoľkými týždňami zaslaným otázkam neprišli relevantné informácie, preto predkladám uznesenie, aby úradníci pripravili materiál analyzujúci finančné náklady na realizáciu a prevádzku plánovanej kompostárne a ďalšie nakladanie s bioodpadom v porovnaní s finančnými nákladmi iných možných riešení,“ uviedol T. Hudcovič.

Poslanec a predseda Komisie pre životné prostredie pri MsZ Peter Jančovič (NEKA) navrhuje ďalšie uznesenia, súvisiace s kompostárňou, pretože už v minulosti sa uvažovalo, že v „Kanade“ budú spracovávať nielen zeleň či lístie, ale aj odpad z bufetov a reštaurácií. Podľa jeho plánov má mestský úrad zosúladiť nakladanie s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom so zákonom o odpadoch a preveriť možnosti využitia legislatívnych výnimiek na nakladanie s týmto typom odpadu. Od pracovníkov mestského úradu žiada predložiť na najbližšie zasadnutie MsZ správu o výške nákladov na zabezpečenie zberu kuchynského odpadu pri dodržaní štandardov uložených príslušnou právnou normou.

Občania sú proti


Zámer postaviť kompostáreň sa stretol už v minulosti s búrlivým odporom verejnosti. Obyvatelia Vrbovskej cesty, sídliska Nikola Teslu a ďalších obytných domov pri bývalej Tesle predložili mestu petíciu s viac ako 250 podpismi proti stavbe, pretože im výrazne poškodí životné prostredie.

Kompostáreň rovnakého typu je v obci Koš neďaleko Prievidze.
Obyvatelia po návšteve spomínaného miesta mimo obytnej zóny zhodnotili, čo by ich v domovoch čakalo. Okrem prenikavého zápachu, nadmerného hluku takmer 85 decibelov z technológií, čo je o 20 decibelov viac ako zvuk, vydávaný idúcimi vlakmi, zistili, že okolie kompostárne zamorujú muchy mäsiarky, dokonca aj v chladnom období, a v okolí sa šíria hlodavce.

Obyvatelia Piešťan majú obavy o poškodenie zdravia, ovzdušia aj vody a za nemenej závažný fakt považujú znehodnotenie nehnuteľností, pohody bývania či relaxu. V dotyku s navrhovanou kompostárňou je hypermarket Tesco s relaxačnou zónou a tiež Family Centrum, napojené na sídlisko N. Teslu. Toto všetko mesto zrejme cielene pozabudlo uviesť vo svojom zámere.

Ponosy obyvateľov – iba mlátenie slamy?


Budúca možná stavba na spracovanie bioodpadu je situovaná v priemyselnom areáli, kde je zákon benevolentnejší k poškodzovaniu zdravia ľudí ako v iných mestských častiach, ponosy i petície občanov vyznievajú len ako prázdne mlátenie slamy.

„Prestávam mať ilúzie, že v našej krajine ktosi počúva hlas ľudu, ktorý by mal byť hlasom božím,“ rozčuľoval sa ešte v roku 2009 Ján Mayer, obyvateľ rodinného domu na Vrbovskej ceste.
„Podpísali sme petíciu proti stavbe, výrazne poškodzujúcej životné prostredie a znižujúcej kvalitu bývania, ale nik ani mestskí poslanci ju neakceptovali. Úradníci tvrdia, že tu nebude ani smrad, ani potkany, ani prach, hluk či znečistená voda. Neverím, nie som včerajší. Prečo si ju potom nepostavia pred vlastnými oknami?“

Petíciu zostavili nielen obyvatelia spomínaných častí mesta, ale aj ľudia z Obchodnej, Brigádnickej či Družstevnej ulice. Jedna z nich, Jana Orviská, vysvetľovala: „Nie sme proti kompostárni, len ju nechceme v Kanade. Neviem si predstaviť zdroj pachu umiestnený priamo v obytnej štvrti. Prekvapilo ma konštatovanie, že žijeme v priemyselnej zóne, tak by nám nemal prekážať. Ľudia tu žili oveľa skôr, ako vznikla nejaká priemyselná zóna, a majú právo na vyhovujúce bývanie.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 1. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea