Anjel v klobúku záchranca života

  • Spravodajstvo
  • 3. marca 2016, 09:28
  • Autor:Vendelín Sedláčik/vd

Život píše rôzne príbehy. Ešte v čase detstva stál pri 92-ročnom Štefanovi Bistákovi z Veľkých Kostolian anjel a nedovolil náhle preťať jeho životnú púť. Nemal krídla ani svätožiaru. Nosil obyčajný klobúk, aký si na hlavu kládli drahovskí Rómovia. Malému Štefanovi jeden z nich zachránil život.

„Rodina môjho otca žila v obecnom dome v Drahovciach. Bývali tam zväčša chudobní. Keď sa otec oženil, nasťahoval sa i on s mladou žienkou do vlhkej, tmavej chalupy, nevhodnej na bývanie. Tu som sa narodil v roku 1923, môj brat Cyril o dva roky potom. V nezdravom prostredí sa šírili choroby, i mňa v siedmich rokov prepadol silný zápal pľúc a s ním aj 40-stupňové teploty,“ spomína na dávne časy Š. Bisták.

V tom čase dedinka Drahovce nemala lekára. Najbližší ordinoval v Piešťanoch. „Otec zúfal, pretože každý Drahovčan, oslovený s prosbou o odvoz k lekárovi, sa vyhováral. Odmietli pomoc blížnemu, čím porušili prikázanie. Bezradný rodič sedel doma ako kôpka nešťastia,“ skonštatoval starček.

Za dedinou pri Váhu na Važine mali rozložený šiator miestni Rómovia. Rodina Lakatoša Biháriho mala hneď vedľa voz aj koňa prikrytého dekou a celtou. Maštaľ nemali, takto chránili zviera pred nepriazňou počasia. Keď sa Lakatoš dozvedel, že malého Štefana nemá kto odviezť do Piešťan, zapriahol koňa a prišiel k nim. „Pán Boh vás sem doviedol, aby ste mi zachránili syna,“ povedal mu vtedy naradovaný otec.
Chlapca naložili na voz a vydali sa na deväť kilometrov dlhú púť po hrkotavej kamenno-štrkovej ceste smerom ku kúpeľnému mestu. Prichádzali do centra a na Nitrianskej ulici ich zastavili mestskí policajti so zákazom vstupu. A lekár sídlil až v hoteli Eden…

Lakatoš sa chopil rozumu a hliadke pohrozil. Argumentoval – keď chorého chlapca zloží z voza a zomrie, zodpovednosť za jeho smrť prevezmú policajti. Muži zákona sa naplašili a Drahovčanov odprevadili až k Edenu. „Otec ma vzal na ruky a odniesol na tretie poschodie k lekárovi, staršiemu židovi.“ Keď zbadal dieťa, povedal staršiemu z Bistákovcov: „Ideš neskoro, kde si toľko trčal?“ Tato mu vyrozprával celý príbeh a lekár dodal: „Pravda, ty nemáš peňazí?“ Otec ho poprosil, aby pomohol a zachránil syna. „Do posledného haliera všetko zaplatím,“ sľúbil doktorovi.

Lekár dal Štefanovi injekciu a domov prášky na potenie. Cestu nazad chlapec prespal. „Na druhý deň ráno sa mi polepšilo. Cigán Lakatoš nielenže nechcel peniaze za odvoz, ale otcovi ešte aj požičal peniaze na ošetrenie a lieky. Keby nebolo jeho, už 85 rokov som pod zemou. Som mu za to veľmi vďačný,“ s úctou skonštatoval starček.

Š. Bisták prežil 70 rokov vo Veľkých Kostoľanoch na „vysielačke“. V súčasnosti prežíva jeseň života v starostlivej opatere ľudí z Domova dôchodcov v obci Santovka.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 1. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila