Záhradkári, vyťahujte pílky a hrable

  • Nezaradené
  • 2. marca 2016, 09:49
  • Autor:Jozef Šimko

Február a marec sú charakteristické značnými výkyvmi teplôt, vyskytujú sa mrazy, ale teplomer sa vyšplhá aj nad desať stupňov Celzia. Od počasia závisí, aké práce zrealizujeme v záhrade.

Aj napriek jesennej starostlivosti určite odstránime spod ovocných stromčekov a kríkov množstvo zabudnutého lístia a polámaných vetvičiek. Lístie pohrabeme na hromadu a pridáme do kompostu. Vyschnuté vetvičky spálime v peci alebo uložíme na suché miesto. Až sa oteplí a vytiahneme drvič záhradného odpadu, zužitkujeme ich. Ak sme v zoškrabanej kôre objavili votrelca alebo jeho zárodky, pripravíme si nástroje na zimný postrek.

Ak dlhšiu dobu nemrzne, vytiahneme z kôlne pílku a dáme sa do presvetľovacieho, prípadne zmladzovacieho rezu bobuľovín a jadrovín. Ríbezle a egreše vyháňajú veľmi skoro, preto sme ich rezali už začiatkom februára. Ríbezľový ker má po reze 8-12 silných, vhodne rozložených konárov. Pri ríbezliach sa zbavíme starších a menej plodných vetví. Vyznačujú sa tmavšou kôrou. Hrubé jednoročné výhony nerežeme. Čierne ríbezle majú najkvalitnejšie ovocie na dvoj až trojročných, červené a biele na dvoj až päťročných vetvách. Pri presvetľovacom reze egrešu zvolíme iný postup. Odstránime staré a málo plodné drevo, ostatné vetvy skrátime zhruba o tretinu.

Ak teploty v noci neklesajú pod mínus desať stupňov Celzia, môžeme začať s rezom jabloní, hrušiek a drobného ovocia. Marhule a broskyne režeme až na začiatku vegetácie, kedy sa rany hoja lepšie. Na konci mesiaca začíname štepiť čerešne, višne a marhule. Za priaznivého počasia prerezávame aj okrasné stromy a kry bez vyvinutých pukov – orgován, zlatý dážď, okrasné slivkoviny.

Odumierajúce alebo nerodiace stromy vyklčujeme, pokiaľ nie sú vhodné na preštepenie. Ak sme záhradku nevápnili na jeseň, môžeme to urobiť teraz dolomitickým alebo mletým vápencom, prípadne prachovým páleným vápnom. Dávku určíme podľa rozboru pôdy na živiny. Pri vápencoch sa pohybuje v rozmedzí 0,30-0,60 kg/m2, pri pálenom vápne 0,15-0,30 kg/m2.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 1. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava