Cintorín chráni sedem kamier

  • Spravodajstvo
  • 26. februára 2016, 08:37
  • Autor:vd

Cintorín na Bratislavskej ceste v Piešťanoch monitorujú už mesiac kamery. Systém pozostávajúci zo šiestich pevných a siedmej otočnej kamery je napojený na pult centrálnej ochrany mestskej polície. Návštevníkov prechádzajúcich okolo troch kamier umiestnených v prednej časti pietneho miesta má možnosť sledovať z kancelárie aj manažérka Strediska pietnych služieb Služieb mesta Piešťany (SMP) Eliška Gocká.

„Kamerový systém dobudovali v januári tohto roka a po odskúšaní ho 8. februára odovzdali nášmu stredisku do užívania,“ uviedla E. Gocká.

Zaujímavé sumy sprevádzali proces zaobstarávania a realizácie.
„Na uskutočnenie projektu schválili v rozpočte 8300 eur. Vo verejnom obstarávaní na dodanie kamier, ich inštaláciu a softvér mesto vysúťažilo cenu 6261 eur. Ale vzhľadom na zmenu v dani z pridanej hodnoty sme zaplatili menej, 5898 eur. K tejto cifre treba ešte prirátať náklady na nákup dvoch stĺpov v hodnote 720 eur. Výkopové práce pre uloženie káblov vykonali naši pracovníci,“ skonštatovala E. Gocká.

Polícia zatiaľ nemusela riešiť žiadne prípady odcudzenia kvetov, vencov či poškodenia pomníkov a hrobových miest. „Očakávam, že krádeže sa objavia vo zvýšenom počte pred veľkonočnými sviatkami,“ uviedla manažérka. Poškodenie či odcudzenie by mali pozostalí nahlásiť čo najskôr po zistení v kancelárii cintorína. Polícia na základe toho prezrie záznamy o pohybe osôb a môže zistiť vinníka.

O osadenie kamier žiadajú aj návštevníci pietneho miesta na Žilinskej ceste. Či sa tak stane v tomto roku, závisí od hospodárskych výsledkov SMP v uplynulom roku. Kamerový systém totiž hradili z vytvoreného zisku, nemal vplyv na rozpočet mesta. Aj použitie vlastných prostriedkov organizácie však podlieha schvaľovaciemu procesu zastupiteľstva. „Verím, že ak uvedený návrh predložíme, poslanci vyjdú v ústrety požiadavkám občanov,“ dodala E. Gocká.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 23. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea