Originálne masky vo Veselom

  • Nezaradené
  • 27. januára 2016, 09:47
  • Autor:vd

Ak je pravdou, že obec Veselé má názov odvodený od dobrej nálady, po detskom plese v kultúrnom dome môžu Veselčanov nazvať aj kostymérmi. Krásne, originálne stvárnené masky dažďa, kukurice, myšičiek, ježka, motýľa žihľavového, modrého vtáka, Pipi Dlhej Pančuchy, pirátov z Karibiku, čertov, Apačov, anjelov, princezien, pavúčích mužíkov, kostlivcov a iných rozprávkových bytostí pochádzali v drvivej väčšine z dielní šikovných mamičiek a babičiek.

„Aj s dospelými v maskách je tu asi deväťdesiat rozprávkových bytostí,“ povedala Iveta Kóňová, riaditeľka Materskej školy vo Veselom. Tradícia detského plesu v obci je taká dlhá, že si už nik nepamätá, kedy ju založili. Jedno je však isté – na striedačku ju v jednom roku udržuje základná a v ďalšom materská škola. Tento rok ťarchu zodpovednosti niesli učiteľky a riaditeľka najmenších detičiek. „Nám sa tu páči dobve,“ povedali princezničky Timejka Lúčanská a Kristína Bečková. O kúsok ďalej sledoval svoju indiánsku dcéru Soničku apačský otec s čelenkou na hlave a tomahawkom v ruke – Peter Machovič. Obaja mali krásne ušité indiánske kostýmy aj s ručne maľovanými motívmi. „Pre krajčírku hračka, všetko som zvládla v pohode,“ skonštatovala Marie Machovičová, tretia členka rodiny.

Veľký čertisko – Jiří Komárek – strašil na parkete, vyplazoval jazyk a každú chvíľu odbiehal nabok, aby mu pôvabný anjel, manželka Monika, upravil rozcuchanú „frizúru“. Nablízku poletoval ich syn Matej v kostýme bábočky žihľavovej. Dokonale maskovaný splynul v dave. Jeho brat Jakub (Flintstone) za chrbátmi rodičov dvoril pôvabnej fotografke.

Na vnúčatá sa s hrdosťou dívali i starí rodičia Kováčovci. Babka Filoménka mala pred sebou množstvo tombolových lístkov. Kým sa začalo žrebovať, stihla prezradiť, že ples nemá chybu. Vnučka i vnuk prejavili originalitu – dievčatko odeté v bielom malo nad hlavou dáždnik, z ktorého sa spúšťal priesvitný dážď. Držalo ho zdravou rúčkou, druhú malo v bielej sadre – pozostatok poslednej krasokorčuliarskej figúry na ľade. Chlapec – kukurica – mal kostým s množstvom žltých zrniek, takže keď tancoval, najedli by sa aj sliepky.

Škôlkari pripravili pestrý program. Po slalome na metle sa sálou zavlnil had a dídžej spustil: „Jede, jede mašinka!“ To už masky lietali ako divé. Trošku s problémami, ale predsa sa na parket rozhodla vstúpiť v kostýme Frozen z ľadového kráľovstva aj malá tvrdohlavka – Vaneska Kačincová. Jej mamička Martina zatiaľ tancovala s druhou dcérkou Mimou, malou myšičkou. V kostýme mala najkrajší zadoček s chvostíkom, takže ju pokojne mohli vyhlásiť za „Myš Veselého“!

Dianie na parkete sledovala i starostka obce Viera Šipková. O karnevale sa vyjadrila v superlatívoch: „V dome kultúry chceme vymedziť priestor pre tvorivých ľudí, aby sa tu realizovali. Mnohých poznajú aj Piešťanci zo skupinových alegórií kvetinového sprievodu Victoria Regia, kde naše deti získavajú vďaka originálnym nápadom šikovných ľudí každý rok ocenenie.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 26. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava