Statika Centroomu vstúpi do histórie

  • Spravodajstvo
  • 13. novembra 2015, 09:26
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Centroom na Nitrianskej ulici v Piešťanoch stavali právnici, podvodník, fanúšik scientológie a zachraňovať ho ide radnica. Po niekoľkých týždňoch očakávania chce mestský úrad naplniť svoju povinnosť ochrániť širokú verejnosť pred možným spadnutím dnes už preslávenej budovy. Konečne sa okolo nej objavil plot, i keď postavený spôsobom tak trochu kocúrkovským. Ak si však niekto myslí, že v tomto bode skončí ochrana verejného záujmu mestským úradom, je na veľkom omyle. Radnica sa totiž rozhodla tento súkromný majetok opravovať.

V utorok 3. novembra v popoludňajších hodinách vedenie mesta zvolalo k problematike budovy Centroomu tlačovku. Okrem oznámenia o začatí výstavby oplotenia, chrániaceho verejnosť v prípade samovoľného pádu budovy, radnica oznámila, že plánuje i objednať projekt na sanáciu a podniknúť kroky, smerujúce k samotnej oprave objektu. Vraj takým spôsobom, že na mestskom úrade tieto práce obstarajú a následne finančné prostriedky vymôžu od majiteľov bytov a nebytových priestorov v Centroome.

Verejnú zákazku získal bratranec Vlado


Tento zámer vedenia mesta vyvoláva príliš veľa otáznikov. Jedným z nich je kvalita služieb obstaraných súčasným vedením mesta. Plot okolo Centroomu sa podarilo postaviť až na druhý pokus, pretože prvý zvalil vietor po niečo viac ako hodine, čo ho pracovníci služieb mesta postavili. Na základe objednávky radnice ho naprojektoval Vladimír Pauer, bratranec povereného vedúceho oddelenia stavebných služieb mestského úradu Ivana Pauera.
Mesto v tom nevidí konflikt záujmov, nakoľko to zaplatili vlastníci. „Išlo o smiešnu sumu len osemsto eur. Môj bratranec má slušnú firmu a žiadna iná o tento projekt neprejavila záujem,“ reagoval na otázku Piešťanského týždňa na tlačovke I. Pauer.

„Padajúci“ plot podľa projektu bratranca Vlada.

Vo fonde opráv majú len desaťtisíc eur


Radnica obstará aj projekt na opravu budovy v stopercentnom súkromne vlastníctve, bez akéhokoľvek majetkového podielu mesta, a dokonca má úrad v pláne obstarať i realizátora samotnej opravy. A hradiť to podľa I. Pauera budú vlastníci.
Nasledovala tak naša otázka na Miroslava Nevolného, zástupcu vlastníkov bytov a nebytových priestorov, z čoho to chcú zaplatiť, keďže vo fonde opráv majú iba desaťtisíc eur a len projekt na sanáciu má stáť 36-tisíc.
Odpovedal, že sa pousilujú o štátnu dotáciu. A keďže je verejným tajomstvom, že vlastníci nie sú jednotní v otázke postupu pri záchrane vlastného majetku, nastoľuje sa otázka, či napríklad pre nedôveru k obstarávateľovi opráv a jeho konaniu sa nerozhodnú po dokončení práce neuhradiť. To by znamenalo, že by v tom až po uši ostala namočená radnica.

Netušia, ako vymôcť prípadné pohľadávky


Pýtali sme sa preto zodpovedných na mestskom úrade, či sa tejto možnosti neobávajú. „Stavebný zákon nerieši operatívnosť financovania pri vydaní nariadenia a nerieši ani určenie spôsobu financovania. Zástupca stavebného úradu preto oslovil príslušné ministerstvá s tým, aby ho metodicky usmernili,“ poslala odpoveď hovorkyňa mesta Eva Bereczová.
Nedôvera vlastníkov môže byť i oprávnená, veď ak zákazku za osemsto eur na projekt „padajúceho“ plota získal bratranec Vlado a podľa viceprimátora Michala Hyneka je všetko v poriadku, prečo napríklad za rovnakých okolnosti podstatne lukratívnejšiu zákazku na realizáciu opravy Centroomu nezíska od radnice hoci nejaká teta Anka?!

Opraví mesto aj iné súkromné budovy?


Ale aby sme radnicu len nepodozrievali z nekalostí, upútal nás fakt, že súčasné vedenie mesta zrejme objavilo spôsob, ako z vlastnej iniciatívy poopravovať súkromné budovy.
Pýtali sme sa preto, či rovnakým spôsobom nemôže radnica obstarať opravu niekdajšieho hotela Lipa, prípadne hotela Slovan, a potom si náklady vymáhať od majiteľov. „Stavebný úrad nemá vedomosť o tom, že by pri budovách, o ktorých píšete, hrozilo samovoľné zrútenie,“ informovala Eva Bereczová.
Len na doplnenie informácií pracovníkom stavebného úradu, pretože zrejme už niekoľko rokov nešli okolo hotela Lipa, tento objekt už v podstate je „samovoľne zrútený“. V prípade hotela Slovan je už na pohľad viditeľné, že podobný osud ho zrejme tiež čoskoro neminie.

Nulová hodnota „lukratívnych“ bytov


Nesmieme zabudnúť na ľudský rozmer udalostí okolo Centroomu. Majitelia sú naozaj v nezávideniahodnej situácii. Byty kúpili v najlukratívnejšej časti mesta a za nie málo finančných prostriedkov. Ako potvrdil M. Nevolný, hodnota majetku, do ktorej investovali často i formou hypotekárnych úverov, je k dnešnému dňu nulová. Aj následná sanácia nedokáže už deformácie zvrátiť, ale len zakonzervovať.
Celé jedno poschodie v prípade sanácie dostane nové nosné priečky, ktoré zásadným spôsobom zmenia jeho úžitkový profil. Vyrastú tiež v niektorých bytoch. A udalosti so statikou budovy sa zrejme už navždy ponesú v jej histórii, čo sa zásadným spôsobom prejaví aj po oprave v cene bytových či nebytových priestorov pri ich prípadnom budúcom predaji.

Streda 4. novembra, 14.00 h: Druhý pokus sa začína.

Kto škody majiteľom uhradí, nie je jasné


Podrobnosti o výstavbe Centroomu priniesol časopis Život. Celoročný intenzívny turistický ruch, množstvo zábavy, športu, kultúry a zážitkov mal do Piešťan pred rokmi priniesť ambiciózny projekt Vita Balnearum. Vtedajším poslancom mestského zastupiteľstva ho predstavila skupina miestnych podnikateľov.
Ak by sa projekt realizoval, Piešťany majú dnes nové centrum s námestím, „milánskymi“ pasážami, kinetickou fontánou, korzom, gejzírom s termálnou vodou, ale aj s exkluzívnym hotelom, relaxačným centrom a ďalšími atrakciami. Toto všetko malo vyrásť na pozemkoch, kde dnes stoja Aupark a Centroom. Práve Centroom nahradil chýbajúce byty, pri výstavbe Auparku pre krízu nepostavené. S výstavbou začala piešťanská spoločnosť AQAP, do ktorej vstúpila bratislavská firma IURIS INVEST, patriaca holdingu IURIS GROUP, neskôr vytvorila ďalšiu dcérsku spoločnosť Centroom, s.r.o. „Predali sme iba zámer postaviť vedľa Auparku hotel, žiadny bytový dom,“ tvrdí bývalý majiteľ firmy Dušan Vido s tým, že on vymyslel len využitie vtedajšieho centra. „Zmluvy na dodávateľov a zmeny v projekte si už robil nový investor.“

Aupark aj Centroom od rovnakého architekta


Aupark aj Centroom majú rozdielnych investorov, no spája ich koncept z ateliéru architekta Juraja Jančinu. Aupark sa mal pôvodne stavať aj s bytovou nadstavbou, súčasné byty v Centroome mali byť hotelom. „V tej chvíli sme vstúpili do obchodného rokovania s investorom Auparku a predložili mu návrh na zmenu využitia hotela na polyfunkčný objekt plniaci viacero účelov,“ povedal pred rokmi Tibor Šranko, zástupca investora IURIS GROUP.

Dom skolaudovali napriek výhradám


Stavbu stavala dnes už neexistujúca topoľčianska firma Vesstav. Zanechala po sebe dlhy a jej konateľ Vladimír Veselič sedí vo väzení. V roku 2013 ho súd poslal na päť rokov za mreže za nevyplatenie mzdy a odstupného a neodvedenia dane a poistného. Práve táto firma odovzdala koncom roka 2009 stavbu svojmu nástupcovi, BK Construction, ktorá opakovane upozorňovala, že sa vo výplňových murovaných konštrukciách objavujú trhliny. V júli 2010 obhliadla stavbu spoločnosť Betoning partner a už vtedy „neodporučila kozmetické úpravy murovaných priečok“, pretože trhliny sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou opakovať.
Napriek týmto skutočnostiam dom skolaudovali! Ako je to možné? Dnes na tieto otázky nikto neodpovedá. Byty sa okamžite začali predávať, prenajímali sa nebytové priestory. Začiatkom októbra, päť rokov po kolaudácii, ostala budova prázdna. Majitelia a nájomníci netušia, kedy sa vrátia a ani kto im náklady spojené so sanáciou uhradí.

Zodpovednosť nechce nikto prevziať


Zástupkyňa IURIS GROUP Zuzana Kolembusová uviedla, že zodpovednosť za projekt budovy Centroom nesie architektonický ateliér Jančina, vykonávajúci aj autorský dozor stavby. „K jednotlivým spracovávateľom projektovej dokumentácie sme sa nemali možnosť vyjadriť, zmluvného partnera (Jančina) sme pri vstupe do projektu prevzali spolu s pozemkom od spoločnosti AQAP. Spoločnosť Vesstav realizovala zakladanie stavby a hornú stavbu po predposledné podlažie, potom zanikla. Stavbu následne realizovala a dokončila spoločnosť BK Construction.“ Z. Kolembusová tvrdí, že počas výstavby investora nezmenil materiály ani nezasiahol do projektu.
„V súvislosti s opakovanými chybami na stavbe a medializovanými informáciami o stave vybraných budov v Bratislave sa skupina BK rozhodla nechať vypracovať odborný statický posudok technického stavu polyfunkčného objektu Centroom Piešťany,“ reagoval na otázky časopisu Život hovorca skupiny BK Group Peter Papánek. „Odborný statický posudok zo dňa 6. októbra 2015 v závere konštatuje nevyhovujúci stav budovy a prekročenie účinkov zaťaženia oproti norme, v niektorých prípadoch niekoľkonásobne. Vzhľadom na tieto závery posudku skupina BK z pozície správcu spoločnosti začala bezodkladne konať. Ďalší postup závisí od záväzného stanoviska Stavebného úradu Piešťany. BK Construction, s.r.o., ako zhotoviteľ len dokončovacích prác a technických zariadení budovy, nemal zodpovednosť za projekt ani zakladanie stavby, zvislých a horizontálnych nosných konštrukcií.“
Ak ste sa v histórii zrodu Centroomu stratili, niet sa čo diviť, v spleti prevodov vlastníckych práv pri výstavbe budovy sa v najbližšom období budú zrejme utápať i právnici súčasných vlastníkov.

Bizarné postavičky


Architektonická kancelária J. Jančinu, projektant Centroomu, sa k situácii nevyjadruje. Napriek tomu, že i na tejto stavbe pre nich počítal statiku Ján Tomčáni a problémy už mali aj iné Jančinove diela, bratislavské bizniscentrá Apollo I. a II.
Na J. Jančinovi je zaujímavý vzťah k scientologickej cirkvi, na developerovi IURIS GROUP zase minulosť. Ľubica Benčurová a Adriana Benková, spolumajiteľky tejto spoločnosti, v minulosti prenajímajúcej priestory politickej strane ANO Pavla Ruska, figurovali ako spoločníčky vo firme Hrudka 1, ktorá zarobila milióny korún na predaji pozemkov pre Kiu v Čiernej Vode. Pozemky vybral vtedajší minister hospodárstva Jirko Malchárek. Dámy sú sestry a vo firme IURIS je ich tretím spoločníkom právnik a bývalý sudca Pavel Bagin.

Je Aupark v bezpečí?


Ak sa dnes pôjdete na obytný dom pozrieť, šokuje vás zabezpečenie budovy, ktorej hrozí zrútenie. Pofidérny plot v tesnej blízkosti objektu navrhnutý bratrancom Vladom by mal náhodných chodcov uchrániť pred pádom päťposchodovej budovy. A argument, že na Centroom „nalepený“ Aupark je v poriadku, pretože jeho statiku počítal niekto iný, je trocha za vlasy pritiahnutý. Nuž, bezpečnosť občana je jedna vec a biznis zase druhá. To je však už celkom iný príbeh.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 10. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika