Sťahovanie havranov sa začne na jeseň

  • Spravodajstvo
  • 27. augusta 2015, 08:14
  • Autor:T. Hlobeň

Sťažnosťami občanov na nadmernú hlučnosť spôsobovanú havraními kolóniami hniezdiacimi na Ul. A. Hlinku v Piešťanoch sa pracovníci Referátu životného prostredia mestského úradu usilovne zaoberali aj napriek stanovisku Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP) z mája tohto roku, v ktorom sa uvádza, že havrana, ako chráneného živočícha, v zmysle zákona o ochrane prírody, je zakázané úmyselne rušiť pri hniezdení, odstraňovať alebo ničiť jeho hniezdiská a ŠOP-ka podľa súčasnej situácie nepovažuje hlučné správanie havranov za vec, ohrozujúcu verejné zdravie ani bezpečnosť ľudí.

Začiatkom júla pracovníci referátu oficiálne požiadali ministerstvo životného prostredia o udelenie výnimky na odstránenie havraních hniezd v spomínanej lokalite. Opreli ju najmä o vyžiadané stanovisko zástupcov Štátnej ochrany prírody, správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty v Modre. Podľa odborníkov pre Ulicu A. Hlinku sa javí ako vhodné riešenie prinútiť havrany k migrácii do iných lokalít veľmi jednoduchým spôsobom. Stačí vraj v septembri až októbri 2015 odviezť suché konáre zo zeme aj zo stromov, pretože tento materiál tvorí základ pre stavbu či „rekonštrukciu“ havraních hniezd. Na jar budúceho roka zase treba na kopy vhodných konárov nanosených do inej lokality, napr. na Lido v smere na Hornú Stredu, nalákať havrany, aby si nové hniezda začali stavať tam.
Rozhodnutie Ministerstva životného prostredia SR je už na svete. Riaditeľka jeho Odboru štátnej správy ochrany prírody Lenka Jamborová udelila 11. augusta výnimku zo zákona a povolila „presunúť“ havrany z prednádražia na Lido podľa návodu odborníkov z modranskej správy CHKO Malé Karpaty.
Na Ul. A. Hlinku hniezdi približne 50 havranov čiernych. Ich partneri sa nachádzajú na viacerých iných miestach v meste a na okolí, celkove sa ich počet odhaduje na 350 kusov. Preto je presmerovanie kolónie z obývaných štvrtí najprirodzenejším riešením. Plašenie či iné násilné konanie odborníci aj vzhľadom na platnú legislatívu naozaj neodporúčajú.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 25. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila