Príbeh skoro rozprávkový o tréningovej hokejovej hale…

  • Hokej / Šport
  • 27. augusta 2015, 08:46
  • Autor:Tibor Hlobeň

Hokejovú extraligu máme na najbližší ročník v Piešťanoch po turbulentných týždňoch zabezpečenú, Havrani už trénujú po rekonštrukcii chladiaceho zariadenia Easton arény na domácom ľade, návštevníci pred hokejovými zápasmi odstavia autá na rozľahlom parkovisku v susedstve štadióna, zdá sa, že všetko je v poriadku… Až nato, že na spomínanom parkovisku mala v týchto dňoch finišovať výstavba tréningovej hokejovej haly nielen pre potreby Piešťancov, ale aj na prípravu mládežníckych reprezentácií Slovenska do 18 a 20 rokov.

História


Piešťanské mestské zastupiteľstvo niekedy v roku 2012 predbežne súhlasilo so žiadosťou o dotáciu zo Slovenského zväzu ľadového hokeja pre výstavbu tréningovej haly, a zároveň nemalo nič proti jej umiestneniu vedľa zimného štadióna. Na rozhraní rokov 2013 a 2014 na účet mesta na zmluvnom základe pribudol milión eur z rezervy predsedu vlády SR, viazaných na výstavbu novej tréningovej haly Národného hokejového centra pre účely celoročného využitia pre projekt reprezentačného družstva SR 20 a SR 18 s dodatkom, že poskytnutá dotácia sa má použiť a vyúčtovať do 31.12.2015.
Slovenský zväz ľadového hokeja a Mesto Piešťany následne uzatvorili zmluvu o spolupráci. Mesto sa v nej zaviazalo počas desiatich rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia poskytovať tréningovú halu bezodplatne pre potreby mládežníckych štátnych športových reprezentácií.
Po vypracovaní projektovej dokumentácie pre územné i stavebné konanie vysvitlo, že poskytnutá dotácia nepostačí na vykrytie celej investície. Mesto sa nevzdávalo a verejnosti prezentovalo prísľub o navýšení poskytnutej dotácie o pol milióna eur. Pustiť „perie“ zo svojej rezervy mal opäť premiér slovenskej vlády, o čom ho zástupcovia mesta mali presvedčiť pri spoločných rokovaniach.
Tu niekde sa história Národného hokejového tréningového centra končí. Rokovania s premiérom o navýšení dotácie sa, teda aspoň s pozitívnym výsledkom, nekonali, na pôvodný milión na účte sadá prach a termín vrátenia prostriedkov sa nezadržateľne blíži.

Súčasnosť


Súčasné vedenie mesta, konštituované po minuloročných novembrových komunálnych voľbách, tréningovej hale spočiatku naklonené príliš nebolo. Až natoľko, že na rokovaní mestskej rady 3. februára tohto roku jej člen a viceprimátor Michal Hynek kolegov informoval, že po rokovaniach s projektantom, zástupcami ŠHK 37 Piešťany a Slovenského zväzu ľadového hokeja je predpokladaný rozpočet na realizáciu 1,98 milióna eur a ďalších 450-tisíc by si vyžiadali spevnené plochy a komunikácie. Tieto čísla sú výrazne vyššie, ako bolo prezentované v roku 2012, keď mesto podávalo žiadosť o dotáciu. Na základe tejto informácie všetkých sedem členov rady, vrátane pána viceprimátora, neodporučilo ďalej pokračovať v realizácii tohto projektu. Naopak, odporučilo vedeniu mesta rokovať s Úradom vlády SR, ktorý poskytol miliónovú dotáciu na stavbu, o možnej zmene účelu jej využitia. „Týmto uznesením z bodu rôzne sa mestské zastupiteľstvo nezaoberalo, keďže mestská rada je len poradným orgánom a uznesenia v bode rôzne by sa dostali na program, len ak by ich znova predkladateľ predložil,“ hovorí člen mestskej rady Jozef Drahovský. Tréningovou halou sa však februárové zastupiteľstvo v bode rôzne zaoberalo a prijalo uznesenie číslo 23/2015 o vypracovaní hĺbkového materiálu v súvislosti jeho s výstavbou. Malo byť pripravené za mesiac.

Vo februári členovia mestskej rady odporučili vedeniu mesta rokovať s Úradom vlády SR o možnej zmene účelu jej využitia.

Ruším, čo som odvolal


Koncom februára to však už neplatilo, pretože 26.2. sa stretli najvyšší predstavitelia mesta s poslancami. Po vzájomnej výmene všetkých dostupných informácií prijali rozhodnutie, že na zastupiteľstve všetko prerokujú, až sa k veci vyjadrí pán premiér.
Pán premiér sa zjavne neunúval osloviť vedenie piešťanskej radnice v tejto veci, tá sa k tomu akosi tiež nemala, a tak sa opäť zasadalo. V apríli mestské zastupiteľstvo vytvorilo pracovnú skupinu pre účely rokovania o tréningovej hokejovej hale.
V máji členovia tejto skupiny predložili na zastupiteľstvo správu, na základe ktorej poslanci schválili pokračovanie investičného zámeru výstavby Tréningovej hokejovej haly a poverili primátora bezodkladne rokovať so zástupcami Úradu vlády SR a SZĽH!!! Ak si uvedomíme, že koncom mája sa dostali tam, kde sa nachádzali nielen na začiatku februára, ale už pred dvoma rokmi, nedá sa inak, len konštatovať, že na scénu sa dostala známa rozprávková situácia: „Ruším, čo som odvolal, a odvolávam, čo som zrušil.”
To však už stratili nervy na Slovenskom zväze ľadového hokeja a svojmu partnerovi v tomto projekte, vláde SR, poslali v mesiaci lásky žiadosť, aby miliónovú dotáciu presunula z Piešťan na inú samosprávu.

Budúcnosť?


Zdá sa, že žiadna nie je a chápu to všetci, len nie vedenie mesta Piešťany. Bezodkladné rokovanie so zástupcami Úradu vlády SR a SZĽH si vysvetlili tak, že v Bratislave, ako nám potvrdili z Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR, dodnes neevidujú žiadnu oficiálnu žiadosť o stretnutie napriek tomu, že im to odporučil v júli na madunickom poli aj sám Robert Fico. Síce tam prišiel skúmať situáciu v slovenskom poľnohospodárstve, ale pár minút venoval aj piešťanskému viceprimátorovi Michalovi Hynekovi, čo na oficiálnej webovej stránke mesta nazvali neformálnym stretnutím.
V Piešťanoch však začali finišovať a 27. júla vydal Stavebný úrad Hubina na žiadosť piešťanského primátora územné rozhodnutie k pozemkom, na ktorých má stáť spomínaná tréningová hala. Do konca roka stačí už len ukončiť stavebné konanie, nájsť sponzora na dofinancovanie haly a ešte maličkosť, postaviť ju. Po brilantných výkonoch, predvádzaných na piešťanskej radnici i v poslaneckých laviciach od začiatku roka, to určite zvládnu!
Kým spravíme redakčný záver, oboznámime vás s aktuálnymi stanoviskami Slovenského zväzu ľadového hokeja a Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR k využitiu miliónovej účelovej dotácie, ktoré našej redakcii poskytli minulý týždeň.
„Keďže financie nebudú do konca tohto roka vyčerpané a Piešťany dva roky neboli činné, budeme žiadať o ich vrátenie. Následne budú pridelené mestu Senec, kde je všetko pripravené na výstavbu hokejovej haly,“ oznámil hovorca hokejového zväzu Tomáš Štulajter. Stanovisko z Úradu vlády SR je skoro totožné, i keď zabalené do diplomatickejšieho slovníka: „Úrad vlády SR bude postupovať v súlade so Zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Na základe zmluvy o poskytnutí dotácie z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR, ktorú úrad vlády uzatvoril s Mestom Piešťany dňa 23.12.2013, bola mestu Piešťany poskytnutá suma 1 mil. eur s presným účelom, a síce na výstavbu novej tréningovej haly Národného hokejového centra pre účely celoročného využitia pre projekt reprezentačného družstva SR 20 a SR 18. Poskytnutú dotáciu je prijímateľ povinný použiť iba na tento účel a vyúčtovať do 31.12.2015. Každý prijímateľ, ktorému je poskytnutá dotácia, je s podmienkami dotácie oboznámený a svojím podpisom potvrdzuje dodržiavanie týchto podmienok určených zmluvou. V prípade nevyčerpania dotácie budú finančné prostriedky vrátené do štátneho rozpočtu SR.“

V máji poslanci poverili primátora rokovať so zástupcami Úradu vlády SR a SZĽH o výstavbe tréningovej hokejovej haly .

Stanoviská členov mestskej rady


Samozrejme, zaujímalo nás, čo na celý vývoj okolo tréningovej haly hovorí vedenie mesta, a preto sme otázky na túto tému zaslali s dostatočným časovým predstihom primátorovi Milošovi Tamajkovi, viceprimátorovi Michalovi Hynekovi a prednostke MsÚ Dáši Rehákovej. Ako sa stalo v poslednom čase ich „dobrým“ zvykom, otázky Piešťanského týždňa odignorovali, a preto sme v záujme objektivity a plurality názorov o stanovisko požiadali aj členov mestskej rady. Tu sú:
Jozef Drahovský: „Problematika výstavby novej hokejovej tréningovej haly je dlhotrvajúci prípad, ktorý má pre mňa dosť nezodpovedaných otázok a vysvetlení z predchádzajúcich rokov.
Tento projekt nebude zrealizovaný a zbytočne sa mrhá prostriedkami na hľadanie riešení. Mesto si splnilo všetky podmienky dohody, možno až nad v minulosti predkladaný rámec, avšak tým, že zaspalo pri realizácii a zisťovaní jej skutočných podmienok, máme teraz problém. Obávam sa, že budeme ako poslanci koncom roku práve pre túto miliónovú dotáciu hnaní do stresového záchranného rozhodovania v časovej tiesni, ktoré v konečnom dôsledku bude pre mesto nie práve to ideálne, podobne ako to bolo so záchranou extraligy, a znova to bude len dôsledok zanedbania činnosti a informovanosti z predchádzajúcich období. Alebo je to zámer?“
Juraj Brna: „Projekt tréningovej hokejovej haly poslanci dostali na posúdenie ešte v roku 2012 so zdôvodnením, že v prípade, ak sa bude odchyľovať výstavba tohto zariadenia od poskytnutej dotácie vo výške 1 milión eur, rozdiel dofinancuje klub ŠHK37 Piešťany. Tak aj celý projekt vnímam z pohľadu mestského poslanca. To, že odvtedy sa okolnosti menili v neprospech mesta z hľadiska financovania, je pre mňa neprijateľné. Napriek aj mojim urgenciám o začatie prác na rozpočte na rok 2016 je stále nejasné, ako bude vyzerať jeho návrh, a preto je pre mňa téma haly nepripravená, chaotická a veľmi riziková nielen z investičného ale aj prevádzkového dopadu na finančnú stabilitu mesta Piešťany.“
Tomáš Hudcovič, Eva Wernerová a Jozef Malík: „Materiál o tréningovej hale sme obdržali z mestského úradu v marci. Nebol dostatočný, preto prebrala iniciatívu pracovná skupina k tréningovej hokejovej hale a predložila poslancom komplexný materiál, na základe ktorého bolo schválené pokračovanie v realizácii tohto investičného zámeru. Pán primátor naznačil na neformálnom rokovaní s poslancami v júli, že je možnosť získať potenciálneho partnera – investora, s ktorým sa mal stretnúť. Informácie, ako toto rokovanie dopadlo, sme zatiaľ nedostali. Pokiaľ nie je jasné, ako dopadli a či nám bude úrad vlády ochotný predĺžiť lehotu čerpania poskytnutej dotácie, nie je možné exaktne určiť výšku finančného plnenia, ktorá bude potrebná na financovanie projektu zo strany mesta. Máme informáciu, že vedenie mesta podniká kroky na predĺženie termínu čerpania. Podľa toho, ako dopadnú tieto rokovania, sa bude dať povedať ako ďalej. Samozrejme, že pri súčasnom stave nie je možné dotáciu do konca roka vyúčtovať, a teda ani začať stavať halu.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 25. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila