Geológovia rozryli Piešťany – pribudlo takmer tridsať vrtov

  • Spravodajstvo
  • 27. augusta 2015, 08:09
  • Autor:vd

Geológovia v Piešťanoch vykonali 29 prieskumných vrtov. Zisťovali najmä kvalitu podzemných vôd potom, čo v minulosti došlo na viacerých miestach k znečisteniu pôdy i podzemnej vody. Zamerali sa najmä na lokality pri bývalých podnikoch Chirana, Tesla, strojovej a traktorovej stanici a prečerpávacej stanici pre ropné látky pri kasárňach.

Monitorovanie riadil Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) v Bratislave. Sleduje oblasti znečistenia známe už v hlbokej minulosti, v niektorých prípadoch aj pred sto či dvesto rokmi.
Stačí vraziť rúru do zeme
Piešťanský týždeň sledoval jeden z novozaložených vrtov na Priemyselnej ulici oproti areálu spoločnosti Topaz. Vrtná súprava sa pomaly zasekávala do pôdy, geológovia ju vyberali a po vrstvách dlhých meter ukladali do drevených hrantov. Jednotlivé podzemné vrstvy sa dali zhodnotiť aj voľným okom. Po ornici a štrkovom podloží narazili v hĺbke približne 2,3 metra na vodu.
„Piešťany sú známe tým, že tu stačí vraziť do zeme dvaapolmetrovú rúru a studňa je hotová,“ skonštatoval projektový manažér Igor Slaninka zo ŠGÚDŠ. Jeho slová potvrdili aj robotníci. „Pred týždňom sme robili vrt v mestskom záhradníctve na Vrbovskej ceste a tam sme na výdatný zdroj vody natrafili už po dvoch metroch,“ uviedol jeden z terénnych pracovníkov.
Zaspomínal si aj na haváriu v bývalej Tesle. Postihla okolie dávno pred nežnou revolúciou. Škodliviny zamorili pôdu aj vodu, znečistili aj vodný zdroj Červené vŕby. „Vtedy sa do zeme púšťal mangán, aby sa to nešírilo ďalej,“ dodal.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 25. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana