ArchitekTÚRA – Skvosty stavebného umenia Pavla Weisza (3.)

  • História
  • 26. augusta 2015, 10:27
  • Autor:lg

Prvá architekTÚRA, komentovaná prechádzka po skvostoch stavebného umenia v Piešťanoch, sa uskutočnila na začiatku augusta. Tematicky sa venovala stavbám architekta Pavla Weisza. Nadviazala tým na predošlý výskum a aktivity historika architektúry Ľubomíra Mrňu. Spolu s ním si organizátorka podujatia Lívia Gažová dala za cieľ predstaviť výsledky práce piešťanského rodáka P. Weisza aj čitateľom Piešťanského týždňa. V tomto seriáli vám ich preto postupne predstavíme.

Hotel Excelsior (1928)


Hotel Jalta, pôvodne nazývaný Excelsior, navrhol architekt Pavol Weisz v rovnakom čase ako na vedľajšej parcele stojaci šesťpodlažný Eden. Aj keď objekty vyrástli v totožnom období a hmotovo sú si podobné, ich výraz je rozdielny. Jalta je oproti Edenu strohejšia, geometrickejšia, výrazná je najmä stupňovito ustupujúca fasáda. Pôvodne boli hrany priečelia farebne odlíšené s dominantným horizontálnym nápisom. Priečelie budovy je komponované pravidelne, doplnené balkónmi so subtílnym zábradlím. Vchod je situovaný asymetricky.
Jalta po dokončení v roku 1930 budila veľký rozruch. Najmodernejšie trendy architekt Weisz načerpal počas štúdií a získavania pracovných skúseností v zahraničí. V Čechách a Nemecku sa priučil tvorbe vo funkcionalistickom štýle a na projekte hotela sa prejavil naplno. Jednoduchá až utilitárna budova, a predsa premyslená do detailu.
Použil betónovú skeletovú konštrukciu, umožňujúcu aj okná veľkého formátu. Stĺpy vidno najmä v jedálni, vďaka ich použitiu otvorenej a vzdušnej. Originálne je i schodisko s prepracovaným detailom zábradlia z kameňa. Klasickým prvkom medzivojnovej architektúry v Edene aj Jalte je plochá strecha so strešnou terasou. Je na nej cítiť nadšenie funkcionalistov z liečivých účinkov slnka. Podobným priestorom v minulosti nechýbali ležadlá, zeleň a exteriérové sprchy; jedna z nich sa stále na streche Jalty nachádza. Terasa má nezameniteľný výhľad na Piešťany.

Detail schodiska z umelého kameňa v interiéri hotela Jalta.

Pôvodne mala Jalta kapacitu 100 lôžok v jednoposteľových izbách s balkónom a hygienou na chodbe. v medzivojnovom období patrilo toto riešenie k štandardu, nájdeme ho vo viacerých navrhnutých ubytovniach. Hostia si mohli posedieť aj na záhradke hotela vzadu za budovou, prepojenej s jedálňou.
Vzhľadom na prevádzkové a estetické požiadavky hotel Jalta neskôr prestavali. Okrem zväčšovania niektorých izieb a pristavania technických priestorov však ostal skoro v pôvodnom stave aj vďaka pamiatkovej ochrane objektu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 25. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel