Letničky sú náročné na prácu, ale rýchlo nás odmenia

  • Nezaradené
  • 22. júla 2015, 10:59
  • Autor:Jozef Šimko

Letničky v záhradníckej praxi sú rastlinné druhy s jednotlivými rastlinami. V jednom vegetačnom období vyklíčia, vyrastú, vykvitnú, prinesú plody zo semien a celé uhynú. Ich vegetačná doba je v našich podmienkach maximálne desať mesiacov. Druhy dovezené z teplejších oblastí sú vytrvalejšie, ale neprežijú zimné teploty našej zemepisnej šírky. K letničkám patria aj druhy rastúce na stanovišti niekoľko rokov, ale maximálny efekt poskytujú práve v prvom roku svojho života, takže sa pestujú najviac ako dvojročky.

Letničky sa pestujú pre ozdobný list a množia sa vegetatívne – listovými odrezkami alebo oddelkami. Sú to rastliny s dlhším vegetačným obdobím pestované v skleníku a len v raných rastových fázach sa môžu v letných mesiacoch použiť k vonkajším výsadbám.
Letničky musíme každú jar znovu vysiať, prípadne narezkovať, aby sme nimi mohli vyzdobiť záhradku, hrantík na balkóne alebo priestranstvo okolo sochy na námestí, oživiť zeleň v parku alebo zaistiť dostatok rezaných kvetín do váz. Kvitnú v lete od mája do septembra. Zo začiatku sú nežné a voňavé, neskôr svietia sýtymi farbami. Letničky sú náročné na prácu, spojenú s každoročným predpestovaním a vysádzaním. Odmeňujú sa však relatívne rýchlym konečným efektom. Poskytujú množstvo kvetov a výrazný farebný efekt.
Z letničiek sa dá vytvoriť štýlová kobercová drobnokresba, záhony členené v geometrických tvaroch, améby farebných kontrastov aj veľké plochy kvetín z priameho výsevu. Výsadba môže byť načasovaná, aby sa zaskvela v určitom kalendárnom období, napríklad pri škole na konci a na začiatku školského roku, v areáli výstaviska v období konania výstavy a podobne. Niektoré druhy letničiek sa výborne hodia na skalku, ich súrodenci sú zase veľmi podobní trvalkám, takže sa môžu použiť aj ako doplnková alebo náhradná výsadba alebo v trvalkových skupinách. Iné sú schopné po krátkom období konkurovať krom alebo ich nahradia. Letný cypruštek môže zastúpiť i kompaktný tvar nízkeho ihličnanu.
Časové obmedzenia pôvabu letničiek môžeme chápať ako klad, pokiaľ chceme alebo potrebujeme upútať zmenou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 21. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav