Vyzdobte si príbytok po domácky, aj s deťmi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. apríla 2015, 13:48
  • Autor:Alexandra Mathiasová

V obchodoch je dnes možné kúpiť mnoho viac či menej finančne nákladnej dekorácie. Ak chcete mať počas veľkonočných sviatkov interiérové doplnky podľa vlastných predstáv, pomôcť vám môžu aj vaše deti. Pomocou jednoduchých návodov ich zapojte do tvorby a rozvíjajte v nich kreativitu.

Kuriatko v škrupine


Potrebujeme: tvrdý zelený, červený a čierny papier, umelú dekoračnú trávu (prípadne zelený krepový papier nastrihaný na prúžky), škrupinu z vajíčka, nožnice, lepidlo, žltú vlnu, kartón, kružidlo.
Postup: Zo zeleného papiera si vystrihneme kruh a nalepíme naň dekoračnú trávu. Na trávu nalepíme obe polovice škrupiny vajíčka. Zo žltej vlny urobíme brmbolec a vložíme ho do škrupiny. Z čierneho papiera vystrihneme oči a z červeného ústa v tvare kosoštvorca a preložíme ho na polovicu. Oči aj ústa nalepíme na vatu. Kuriatko je hotové.
Brmbolec z vlny: Na tenký kartónový papier alebo hrubší výkres narysujeme kružnicu (priemer asi 4 cm). Do nej spravíme ešte jeden menší kruh (asi 2 cm). Vystrihneme ho z papiera a tiež vystrihneme aj vnútorný kruh. Takéto kruhy potrebujeme dva. Z vlny si nastriháme rovnako dlhých 5 kusov (2-3 metre). Kartónové kruhy spojíme a začneme na ne rovnomerne namotávať vlnu. Pokračujeme, až kým uprostred nezostane malý otvor. Nožnicami nastrihneme vlnu na hrane kartónov až po kruh. Vyčnievajúce vlnky zastrihneme. Z klbka si odstrihneme ďalší kus vlny, zohneme ho na polovicu. Vlnu zavedieme medzi oba kartónové kruhy a zaviažeme na uzlík. Potom nastrihneme kartón a vytiahneme ho z brmbolca.

Farebné kvety


Potrebujeme: biele kvety (ruža/ karafiát), potravinárske farbivo, dva poháre, vodu, nôž
Postup: Do oboch pohárov nalejeme vodu a do každého pridáme potravinárske farbivo inej farby. Stonku pripraveného kvetu odspodu narežeme až do polovice tak, aby sa nám dala roztiahnuť do pohárov. Vložíme každú časť do jednej farby a počkáme, kým ju kvet nasaje.

Stojan na kraslicu


Potrebujeme: rolku z toaletného papiera, farebný papier – zelený, nožnice, lepidlo, kraslica
Postup: Vystrihneme si pás zeleného papiera tak, aby jeho výška bola približne o dva centimetre väčšia ako rolka toaletného papiera. Tento prevyšujúci kúsok celý ponastrihujeme a oblepíme rolku. Navrch položíme namaľovanú kraslicu a máme stojan.
Rovnaký princíp využijeme, ak chcete vo väčšej miere zapojiť dieťa do príprav. Vystrihneme maketu zajaca a necháme dieťa nakresliť si ho podľa vlastných predstáv. Postupujeme tak aj pri páse papiera, ktorým oblepujeme rolku, alebo použijeme zelený papier ako v predchádzajúcej verzii. Zajaca nalepíme na oblepenú rolku a už stačí len vložiť vajíčko.

Dekorácia do kvetináča


Potrebujeme: tvrdý papier, farbičky, nožnice, lepidlo, špajľu
Postup: Z papiera vystrihneme maketu motýľa a necháme dieťa vyfarbiť ho z jednej strany. Na nepokreslenú stranu prilepíme špajľu a zapichneme do kvetináča.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj