Aj zjazdové lyže potrebujú pravidelný servis

  • Nezaradené
  • 4. februára 2015, 12:50
  • Autor:pror

Zimná sezóna je v plnom prúde. To, čo trápi vodičov, teší vyznávačov zimných športov. Bohatá snehová nádielka rozprúdila život nielen na vysokohorských svahoch, ale i na tých nižšie položených v okolí Piešťan. Lyžiarske stredisko Bezovec od soboty 31. januára hlási veľmi dobré podmienky na všetkých štyroch zjazdovkách. Okrem kvalitnej snehovej pokrývky však pre dokonalú radosť z lyžovania potrebujete i dôkladne pripravené lyže.

Od začiatku tejto sezóny už nie je problém nechať si pripraviť lyže ani priamo v Piešťanoch. Zašli sme preto za majiteľom firmy RAMAR a zároveň naslovovzatým odborníkom Rastislavom Martančíkom, aby sme zistili, v čom spočíva tajomstvo dokonalého servisu lyží: „Priemerný lyžiar by mal ski-servis navštíviť dva až tri razy za sezónu za účelom malého servisu. Samozrejme, záleží na frekvencii lyžovania a na akom type snehu jazdíte. Pokiaľ na ľadovom tvrdom technickom snehu, po troch dňoch sa vám začnú robiť na hranách špony, ktoré postupne guľatejú hranu. Tieto treba včas ľahkým bočným prebrúsením odstrániť. Ak to budete odkladať a hrany budú priveľmi guľaté, pri brúsení sa z nich odoberie viac materiálu a výrazne sa tým znižuje životnosť lyží a jazdný komfort.“ Pravidelne servisované lyže zvyšujú radosť, ale aj pôžitok z pohybu na zjazdovke. „Takto pripravené lyže vám zaručia jednoduché ovládanie, presné reagovanie na akúkoľvek zmenu smeru, vysokú jazdnú stabilitu a dlhšiu životnosť. Naopak, zanedbávané lyže sa na zjazdovke správajú ako letné pneumatiky na snehu, nedržia smer v oblúku, stabilitu, chýbajú im dobré klzné vlastnosti, nedá sa od nich očakávať väčší športový zážitok,“ vysvetlil R. Martančík.
Dôležité je lyže aj správne voskovať. „Voskovanie nie je len riešením klzných vlastností, ale je predovšetkým ochranou sklznice, ktorá zaručuje správnu elasticitu, ochranu a zachovanie fyzikálnych vlastností sklznice. Aj tu platí pravidlo, že pokiaľ lyžujete na technickom tvrdom snehu, voskovať treba častejšie,“ odporúča odborník.

Vľavo lyža po servise, vpravo sklznica pred opravou.

Vo firme RAMAR dokážu uspokojiť aj najnáročnejších zákazníkov. „Pokročilejší lyžiari si dávajú uhlovať bočné hrany a spraviť odklon spodnej hrany, takzvaný podbrus. Je to vlastne tunning spodnej hrany, čím získajú vysokú stabilitu lyží v extrémnom bočnom náklone hlavne pri carvingovom lyžovaní,“ povedal nám R. Martančík.
Na svoj výstroj netreba zabudnúť ani na konci sezóny. „Veľmi dôležité je po ukončení lyžiarskej sezóny lyže očistiť, spodné hrany navoskovať teplým voskovaním a povoliť struny na viazaní. Odporúčam raz za rok sklznicu zrovnať na stroji s brúsnym kameňom, ktorý je presný, nakoľko ho zrovnáva diamant a zároveň vykreslí na sklznicu štruktúru, ktorá slúži podobne ako dezén na pneumatike na odvádzanie vody a lepšiu, trvalejšiu impregnáciu vosku,“ dodal R. Martančík.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 3. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav