Ako vďaka pyrotechnike nezmeniť veselú zábavu na novoročný smútok

  • Spravodajstvo
  • 30. decembra 2014, 09:15
  • Autor:pror

Pozor na zábavnú pyrotechniku, pretože razom môže zmeniť oslavu na boj o holý život! Svoje o tom vedia i záchranári. Tí majú počas koncoročných sviatkov k úrazom spôsobenými výbušninami viac výjazdov ako dohromady za zvyšok roka. Policajný pyrotechnik nám poradil zopár zásad ako prežiť silvestrovskú zábavu bez ujmy na zdraví.

Podľa policajného odborníka so zabávanou pyrotechnikou počas Vianoc a Silvestra manipuluje množstvo detí, ktorým väčšina druhov zábavnej pyrotechniky do rúk ani nepatrí. „Najrozšírenejšie sú takzvané piráty, ale aj minivýbušky, rímske sviece, fontány, gejzíry, rakety s náplňou farebných svetlíc a iné, ktoré z hľadiska ohrozenia zdravia sú označené ako II. trieda nebezpečnosti. Lenže takúto pyrotechniku môžu kupovať a s ňou manipulovať len ľudia starší ako 18 rokov,“ povedal pre Piešťanský týždeň pyrotechnik.
Mládeži do osemnásť rokov patrí do rúk len pyrotechnika označená I. triedou nebezpečnosti. „Sem patria rôzne prskavky, pištoľové kapsle, malé tyčinky s farebnými plameňmi, ohňopády a blikavky, búchacie guľôčky, vystreľovacie konfety,“ vysvetlil policajný odborník.
No najväčší problém spôsobujú najnebezpečnejšie druhy zábavnej pyrotechniky s označením nebezpečia III. triedy. S ňou však môžu manipulovať len osoby staršie ako 21 rokov a pre tento účel špeciálne vyškolené s platnými certifikátmi. „Sú to pyrotechnické zlože používané pre veľké spoločenské ohňostroje. Patria sem však aj delové rany. A práve tie sú najčastejšie zneužívané. V uzavretom priestore v obývačke alebo v reštaurácii je ich účinok takmer rovnako deštrukčný ako v prípade klasických vojenských alebo priemyselných výbušnín. Bohužiaľ, dajú sa kúpiť aj cez internet. Tam kupujúceho nikto neskontroluje. A v tomto prípade už naozaj ide o život,“ povedal nám pyrotechnik.

Pyrotechniku pri odpaľovaní uchopte do prstov, nie do zovretej dlane!

Svoje o sezóne ohňostrojov a búchajúcich pirátov vedia i zdravotnícki záchranári. Ako to v prípade ich výjazdov počas sviatočného hýrenia vypadá, nás informoval ich hovorca Boris Chmel: „Počas silvestrovskej noci máme každoročne viac úrazov spôsobených pyrotechnikou ako počas celého zvyšku roka dohromady. Vlani na Silvestra utrpelo zranenia pri odpaľovaní zábavnej pyrotechniky 27 ľudí, z toho dve deti, predvlani to bolo 34 osôb a z toho až päť detí. Tragicky sa skončila napríklad zábava pred dvoma rokmi v Rybanoch, kde krátko po polnoci 60-ročnému mužovi vybuchla podomácky vyrobená pyrotechnika a pripravila ho o život. Čiže zranenia spôsobené pyrotechnikou môžu mať aj osudové následky. Čo sa týka zranení, najčastejším úrazom pri týchto výbuchoch sú popáleniny tváre a horných končatín a devastačné, stratové poranenia najmä prstov.“
B. Chmel nám tiež poslal zopár rád, ak sa už niečo stane pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou, čo robiť do príchodu záchranárov: „Ak sa aj napriek dodržiavaniu všetkých bezpečnostných zásad stane úraz, dôležitá je správna prvá pomoc, čiže pri popáleninách rýchle a dostatočne dlhé chladenie postihnutého miesta, prekrytie poranenia, ak nastane krvácanie, tak jeho zastavenie. Samozrejme, treba hneď zavolať na tiesňovú linku 155, počúvať rady operátora a čakať na príchod záchranky.“
Základom je však určite prevencia. Čiže najväčším nebezpečenstvom je podomácky vyrobená pyrotechnika. Keď už zábavnú pyrotechniku chceme mať, treba ju kúpiť v stálych predajniach a mala by mať určite návod na použitie.
Zásady správneho používania pyrotechniky:
■ Pyrotechniku kupujte len u certifikovaných predajcov.
■ Je nebezpečné pokúšať sa vyrábať zábavnú pyrotechniku doma.
■ Nedávajte si výrobky zábavnej pyrotechniky do vreciek odevov, ale uchovávajte ich mimo svojho tela, najlepšie v plechovej nádobe.
■ Pred odpálením si vždy prečítajte návod a podľa neho konajte.
■ Rakety pred odpálením nezapichnite do zeme či snehu, ale vložte do fľaše naplnenej pieskom. Nikdy ich neodpaľujte pod stromami, ale len na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí.
■ Pozor na rakety, na ktorých zhorí zápalná šnúra a nevybuchnú. Nepribližujte sa k nim hneď a nepokúšajte sa ich opätovne odpáliť. Je to veľmi nebezpečné.
■ Nezabúdajte na tých, ktorí sa výbuchov boja – starších ľudí a zvieratá. Predovšetkým psy veľmi zle znášajú ohlušujúce explózie. Buďte preto ohľaduplní.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 16. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína