Hotelieri pripravili lahôdky zo starých odrôd jabľk

  • Spravodajstvo
  • 25. novembra 2014, 11:47
  • Autor:vd/ts

V kuchynke Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch to rozvoniavalo jablkami, škoricou a vanilkou. Na tanierikoch boli vo štvrtok 20. novembra porozkladané jablkové linecké tortičky aj ruže, šamrolky plnené jablkovým krémom, ale i bravčové mäso s rozmarínovými zemiakmi a čatní.

Študenti ich pod vedením svojej učiteľky predmetu technológia výroby jedál Márie Repíkovej zdobili pomocou makety škoricovými jabĺčkami sypanými cez husté sitko. Potom tieto dobroty zhotovené výlučne zo starých väčšinou slovenských odrôd jabĺk odnášali pred jedáleň. Tam ich ochutnávali počas veľkej prestávky ich spolužiaci i učitelia. Podujatie malo úspech. Čapoval sa obľúbený jablkový džús zo starej anglickej sorty a obdivovali jablká, ktoré síce neboli ako maľované z hypermarketu, pretože mali sem-tam aj chybičku krásy, no boli zaručene kvalitné, pretože pochádzajú z chemicky neošetrovaných sadov. „Cieľom mikroprojektu, ktorý sme nazvali Staré sorty sú in, je propagovať miznúce ovocné dedičstvo prostredníctvom použitia starých odrôd v kuchyni,“ povedala nám Andrea Uherková zo Sokratovho inštitútu.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 25. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard