Znovuzrodená Elektrárňa je darčekom pre nás všetkých

  • Spravodajstvo
  • 20. augusta 2014, 13:46
  • Autor:Lívia Gažová

Možno ste si vždy viac všimli fontánu v tvare kvetu či betónové gule pri detskom ihrisku. Alebo len pozerali na hodinky, ponáhľajúc sa na vlak. Popri utekaní po piešťanskej Staničnej ulici by ste sa však mali aspoň na moment pristaviť pri nenápadnej tehlovej budove, kam mnohí chodili ešte pred pár rokmi platiť účty za elektrinu. Elektrárňa Piešťany je totiž jedna z mála technických pamiatok, ktoré znova ožili a budú slúžiť novému účelu, aj keď sa to navonok možno nezdá. Vďaka skĺbeniu odporúčaní pamiatkarov a citlivému prístupu architektov je táto znovuzrodená stavba jedinečnou nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Nenápadná vzhľadom, nevytŕča, neupozorňuje na seba, no predsa je unikátna. Budova Elektrárne je jednou z mála piešťanských stavieb zaradených do zoznamu kultúrnych pamiatok. Bola postavená podľa anonymného projektu a do užívania sa dostala v roku 1906. Jej prevádzka je pozastavená od konca druhej svetovej vojny, avšak do deväťdesiatych rokov fungovala ako transformátorovňa a rozvodňa elektrickej energie. Odvtedy ostala úplne bez využitia a hrozil jej nevábny osud iných podobných technických pamiatok – postupné chátranie a následná asanácia. Vďakabohu a najmä vďaka vlastníkovi, Západoslovenskej energetike (ZSE), však stále stojí. S úmyslom postaviť v Piešťanoch akúsi výkladnú skriňu celej firmy vyhlásili v roku 2008 elektrárne študentskú architektonickú súťaž. Podľa víťazného projektu vtedy študentov, dnes už doktorandov na Fakulte architektúry, Michala Ganobjaka a Vladimíra Haina v spolupráci s ADOM.M Studio, prešla Elektrárňa celkovou (a vydarenou) rekonštrukciou.

Neoficiálnym otvorením Elektrárne sa stal májový festival Zázračný oriešok.
  
Každá prasklina má svoj príbeh
Niet pochýb, že ide o dobré rozhodnutie a výnimočný projekt. Prístup k pamiatkovej obnove a vynikajúci koncept si vyslúžil uznanie na viacerých zahraničných konferenciách a na prehliadkach si projekt za jedinečnosť v prístupe k rekonštrukcii odniesol viacero významných ocenení. Zámerom architektov bolo v objekte vytvoriť edukačné tzv. hands-on múzeum – teda výstavu, kde je priam prikázané sa exponátov dotýkať a objavovať. Určená bude najmä pre deti a celá sa bude niesť v duchu vedy a pokusov. Autori dokonca zhotovili publikáciu o tom, akým spôsobom deti vzdelávať zaujímavou formou a aké pútavé metódy na to použiť. Je sympatické, že o energiách, ich šetrení, získavaní, spotrebe a premene budú žiakov, študentov, ale aj dospelých učiť elektrárne. Aj finálna podoba komplexu, ktorý v niekoľkých etapách vyrastie na pozemku na Staničnej, je opisovaná ako zábavno-vzdelávacie centrum o elektrickej energii, kde sa budeme môcť dozvedieť o energii všetko možné aj nemožné. V súčasnosti je však skolaudovaná len zrekonštruovaná stará budova generátorovej haly s fasádou z režného muriva. Vynovený priestor som mala možnosť vidieť v skúšobnej prevádzke v júni počas festivalu Zázračný oriešok. Nepadla mi sánka, skôr sa mi pery rozšírili do úsmevu. Dlhotrvajúceho a spokojného. Toto máme v Piešťanoch, hurá! Hodinu pred oficiálnym otvorením sa prechádzam po Elektrárni ako Alica v krajine zázrakov. Pomaly, dbajúc na každý krok, ktorým stúpim na podlahu. Nátery sú ešte mokré a areál len včera opustili robotníci. Chytám tehlové steny, akoby tam bola vpísaná história celého mesta. Čo možno nie je ďaleko od pravdy. Veď sa povráva, že každý Piešťanec má v múroch Elektrárne svoju tehlu. Práve tie tehly ostatne tvoria jednu z výrazných charakteristík tejto stavby. Sú nádherné. Celá fasáda z režného muriva, rímsy aj zuborezy boli na budove zachované a zreštaurované. Podobný osud čakal i mnoho iných prvkov ako transformátorovňa či rozvodňa. Ponechanie vybavenia Elektrárne v pôvodnom stave a na pôvodnom mieste v podobe exponátu bol jeden z konceptov mladej architektonickej dvojice, M. a V. Haina. Ich tútorkou pri procese pamiatkovej obnovy bola docentka Eva Kráľová z Ústavu dejín a teórie architektúry na Fakulte architektúry zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Autori spolu s docentkou v popise projektu uvádzajú kúsok zo svojej filozofie: veria, že každá zachovaná prasklina, machuľa či šmuha má svoj vlastný príbeh, tvoriaci životopis budovy. Preto sa snažili o čo najväčšiu autenticitu.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 19. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund