Rezbár z Podolia letel do Kanady naučiť sa trikom

  • Spravodajstvo / Región
  • 6. júna 2014, 15:38
  • Autor:vd

Rezbárovi Jozefovi Chromekovi z Podolia sa splnil veľký sen. Po prvýkrát v živote letel nad Atlantickým oceánom a z okna lietadla obdivoval Grónsko. Spolu s dvoma rezbármi zo Slovenska letel za veľkú mláku do kanadského Ontaria na medzinárodné stretnutie rezbárov.

Týždeň aktívneho pobytu plného lietania triesok, seminárov a školení uplynul v hlbokých kanadských lesoch v usadlosti Highate rýchlejšie ako prelet orla. Naučil sa triky, ktoré mu tu, na Slovensku, nechcel nik z renomovaných rezbárov prezradiť. Už vie, ako plasticky s dlátom vydlabať oko, nos, uši, svaly, pazúry aj krídla a iné partie tela človeka i zvieraťa.
„O stretnutí som sa dozvedel prostredníctvom sociálnej siete Facebook, kde sa kontaktujeme viacerí rezbári. Rozhodli sme sa využiť príležitosť a prijali sme pozvanie organizátora podujatia Robbina Wenzoskiho. Spolu so mnou šiel do Kanady aj kamarát Miroslav Mĺkvik z oravskej dedinky Vitanová a Branislav Petráš z Bošian,“ povedal pre Piešťanský týždeň 38-ročný ľudový rezbár z Podolia.
Troch Slovákov prichýlili na svojej farme starší manželia. Aby sa dostali na miesto určenia, museli si prenajať auto, pretože k usadlosti Highate bolo treba zdolať desiatky kilometrov cez les. „Hostiteľské rodiny boli veľmi milé. Domáci sa starali o dobytok aj kone. Každý dom zdobili rezbárske diela. Až neskôr som sa dozvedel, že si ich kupujú na aukciách v závere sympózia,“ vysvetlil J. Chromek.
Rezbár R. Wenzoski privítal vo svojom sídle šesťdesiat umelcov z Nemecka, Slovenska, Čiech, rôznych kútov Ameriky, ale aj Poliakov, Rakúšanov a domácich kolegov. Do Kanady doleteli aj Japonci. „Spriatelili sme sa s jedným Japoncom, ktorý nás pozval o mesiac na podobné sympózium do svojej krajiny. Pozvanie prijmeme, no nie tak skoro, lebo to by sme si nestihli povybavovať rôzne formality,“ uviedol J. Chromek.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 3. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel