Zlozvyky u dospelého psa sa dajú odstrániť výcvikom

  • Nezaradené
  • 20. februára 2014, 14:43
  • Autor:IP


Chcete ste si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika?
Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách.
V tretej časti sa dozviete o tom, že netreba podceniť prípravu pri príchode dospelého psa do novej domácnosti.

Život prináša mnohé situácie a do novej rodiny nemusí prísť šteňa, ale už dospelé zviera. Takéto psy najčastejšie ľudia adoptujú z útulkov či náhradných rodín. K novému majiteľovi sa dospelý pes môže dostať aj po nepredvídaných udalostiach u pôvodného chovateľa.
„Vždy záleží od konkrétneho zvieraťa, no u dospelého jedinca prechod k novej rodine nemusí byť zložitý. Pes by mal mať za sebou už základnú výchovu a možno aj výcvik. Budúci majiteľ by si ho však mal určite otestovať, ako sa k nemu pes hodí. Boli prípady, že po príchode dieťaťa do rodiny muselo aj po dlhšej snahe zviera ísť preč. Pre psa tento nový člen domácnosti bol stresovým vnemom,“ povedal M. Bernát.
Dospelé jedince môžu spôsobiť vrásky na čele majiteľov i tým, že sú už vyprofilované a môžu mať aj rôzne zlozvyky, napríklad neustále štekanie. Tu M. Bernát odporúča konzultáciu s veterinárom, prípadne s dobrovoľníkmi z útulku alebo členmi kynologického klubu. Tí poradia, ako psa odnaučiť rôznym zlozvykom.
„Nový majiteľ by si mal zistiť, ako pes znáša chôdzu na vôdzke, aké má hygienické návyky, ako sa správa pri ceste autom, ako reaguje na vonkajšie prostredie, či toleruje iné zvieratá a podobne. Niektoré zážitky, ako napadnutie iným zvieraťom, môžu psa poznačiť na celý život,“ dodal M. Bernát.
Veterinár odporučil, aby psa od začiatku majitelia učili postupne na náhubok – košík a privykali na vôdzku, bez ktorej by sa psi nemali pohybovať v meste či obci. Predíde sa tým rôznym konfliktom medzi psami, prípadne napadnutiu osôb. Reakcie psov sú veľmi rýchle, nepredvídateľné a často si vyžadujú ošetrenie u veterinára.
M. Bernát odporučil, aby dospelého psa nová rodina postupne učila aj na pravidelné kŕmenie. Veľa majiteľov má snahu kŕmiť zviera od stola, aby malo pestrú stravu ako človek, čo často vedie k obezite. U dospelých psov stačí krmivo predkladať jeden, pripadne dvakrát denne. Vhodná je granulovaná strava, ktorá je nutrične vyvážená. Treba sa vyvarovať potravín, ktoré u zvierat môžu vyvolať tráviace problémy a alergie, hlavne mastným a silne koreneným jedlám. Aj z toho dôvodu je vhodné otázky ohľadom kŕmenia konzultovať s veterinárnym lekárom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina