DRAHOVCE: Škola môže konkurovať tým piešťanským

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. februára 2014, 13:33
  • Autor:jk

Za bránu Základnej školy v Drahovciach sme nazreli práve v deň po zápisoch budúcich prvákov.

„Zaevidovali sme 30 detí. Teší nás, že rodičia dôverujú škole a nezapisujú deti do mesta, čo je problémom väčšiny škôl na vidieku. Piešťanom môžeme konkurovať v hociktorej oblasti,“ povedala nám riaditeľka školy Miroslava Rojková.
Obec Drahovce leží v tesnom susedstve kúpeľného mesta, a teda aj základná škola s materskou školou je od tých miestnych vzdialená len zopár kilometrov. „Dnes je v móde spochybňovať úroveň dedinskej školy. Neprofesionálny pohľad tak môže vytvoriť mylnú predstavu. Napriek tomu nie sme podradná ani o nič menej hodnotná,“ obhajuje „svoju“ školu riaditeľka.
Do budovy postavenej v roku 1961 dnes chodí 166 žiakov, pedagogický zbor tvorí 14 pracovníkov. Tejto škole hrozba zániku, ktorá máta niektoré iné zariadenia, nehrozí. „Aj keď, pravdaže, musíme počítať s každým eurom,“ dodala M. Rojková.
Objekt prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, dostal zateplenie i plastové okná, postupne sa dokompletovali triedy, ktorých zariadenie pamätalo ešte šesťdesiate roky minulého storočia. Bežnou výbavou sú interaktívne tabule či počítačové miestnosti, majú vybudovanú telocvičňu. Škola sa môže pochváliť aj zrekonštruovanou spoločenskou miestnosťou s knižnicou, kde sa usporadúvajú rôzne akcie v estetickom prostredí.
Nová školská koncepcia sa včleňuje do vzdelávacieho programu Škola pre budúcnosť. Zameranie školy teda spočíva v orientácii na vyučovanie jazykov a v rozvoji informačno-komunikačných technológií.
Podľa M. Rojkovej škola nepociťuje žiadny výrazný nedostatok, no aj tak je stále nad čím špekulovať. Napríklad chýba fyzikálno-chemická učebňa alebo v areáli multifunkčné ihrisko, ktoré by neposedné deti nepochybne naplno využili.
Vývesným štítom školy je každoročné usporadúvanie súťaže Štúrove a Hollého rétorické Drahovce. Počas nej zápolia v rečníckom umení deti z celého kraja. Obľube sa teší tiež svojrázny čitateľský maratón. Každý zúčastnený sleduje text a má za úlohu prečítať z knihy jednu vetu. Ak sa pomýli, vypadne zo súťaže. Žiaci za celý čas nesmú opustiť miestnosť. V poslednom ročníku prvenstvo získala Alexandra Matejčíková, ktorá dosiahla čas 54 minút a 23 sekúnd.
Minulý rok, 18. novembra, ministerstvo školstva udelilo drahovskej škole ocenenie – čestné uznanie tvorivej škole.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina