Návrat Trojičky bol jednou z požiadaviek novembra 1989

  • Spravodajstvo
  • 15. novembra 2013, 13:20
  • Autor:sita/red(i)

Súsošie Najsvätejšej Trojice vrátili do centra Trnavy pred dvadsiatimi rokmi. Požiadavka na jeho znovupostavenie zaznela nahlas na veľkom mítingu 25. novembra 1989. Trnavská Verejnosť proti násiliu zaradila vtedy návrat súsošia medzi svoje najdôležitejšie požiadavky. Obnovenú Trojičku požehnal vtedajší trnavský arcibiskup Ján Sokol 21. novembra 1993.

Ku koloritu Trnavy patrilo barokové súsošie celé stáročia od roku 1695. Rozoberať ho začali v decembri 1949 pre stavebné práce na námestí. Počas socializmu sa už Trojička, rozobratá na množstvo častí, na svoje miesto nevrátila. 30. novembra 1989 sa požiadavkou Verejnosti proti násiliu zaoberala Rada Mestského národného výboru v Trnave.
O potrebe čo najskôr vyriešiť problém s jedným zo symbolov mesta o týždeň neskôr pred zástupcami mesta hovoril archivár, historik a lokálpatriot Jozef Šimončič. Úlohu obnoviť súsošie dostal akademický sochár Pavol Čambál a jeho vtedajšia firma. Rekonštrukcia a znovuinštalovanie diela stáli 3,9 milióna korún, viac ako 1,7 milióna sa na rekonštrukciu získalo v zbierke od ľudí, zvyšok bol hradený z rozpočtu mesta.
Čambál po dohode s ďalšími odborníkmi súsošie o niekoľko metrov posunul a otočil ho tvárou do Hviezdoslavovej ulice. Pôvodne bola Trojička natočená k mestskej veži. Podľa historických prameňov patrilo súsošie vždy do majetku mesta, rovnako je to aj teraz. V lete tohto roku radnica dopriala jubilujúcemu súsošiu ,,skrášľovaciu“ kúru, ktorú vykonal opäť sochár Čambál. 

Dielo Jána Krištofa Khiena z roku 1695 má na podstavci umiestnené sochy sv. Floriána, sv. Agáty, sv. Antona Paduánskeho a sv. Františka Xaverského, nad podstavcom je socha sv. Rozálie, patrónky chorých na mor. Najsvätejšia Trojica korunuje Pannu Máriu na vysokom stĺpe. Súsošie so sv. Floriánom malo Trnavu ochraňovať pred ohňom. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel