Cyklisti, obdivujem vás!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. novembra 2013, 14:49
  • Autor:M.B. (Meno a adresu máme v redakcii.)

Cyklisti, obdivujem vás! Skutočne. Veľmi vás obdivujem. Vaša odvaha totiž nepozná hraníc. Hrdinsky sa vydáte na cestu za každého počasia, či páli slnko, alebo je tma, či husto prší, v hmle, poľadovici, do fujavice a snehu, aj keby bol akokoľvek hlboký. Vodiči motorových vozidiel všetkých druhov vás za to skutočne milujú! Oni totiž zbožňujú, keď vás nie je vidno a môžete sa spolu hrať na skrývačku!

A teraz vážne. V tomto ročnom období je ráno tma oveľa dlhšie a večer tiež prichádza skôr. Na cesty sa tak ako po iné ročné obdobia vydáva každý deň množstvo vás, neohrozených, a zdá sa, že aj nezraniteľných a nesmrteľných cyklistov. Svoje zdravie a svoj život si ale máloktorí zrejme vážite. Z pohľadu vodiča ste totiž veľká hrozba. Pre seba ste hrozbou, ktorá číha na vaše zdravie a život, pre vodiča ste hrozbou dopravnej nehody, prebdených nocí, dlhých hodín strávených na dopravnom inšpektoráte, na súdoch, nebodaj vo väzení, ale aj hrozbou vysokej pokuty, straty zamestnania a u slabších pováh aj duševného zdravia.
Pritom stačí tak málo! Osvetlenie bicyklov predsa nestojí veľké peniaze! Často ste schopní zaplatiť za veci, ktoré vášmu zdraviu vyslovene škodia, ako napríklad cigarety alebo alkohol. Prečo ale nie ste ochotní zaplatiť za niečo, čo môže ušetriť trápenie a bolesť vám aj iným? Postačuje predsa zájsť do cykloservisu, dať si namontovať funkčné osvetlenie bicykla – dynamo spolu s predným a zadným svetlom a všetko je v poriadku. Alebo iné riešenie, časovo o čosi nenáročnejšie – osvetlenie na batérie – rôzne blikačky a pod. dopredu aj dozadu. Keby ste aspoň investovali do reflexnej vesty alebo iného obdobného bezpečnostného prvku! Nejaké peniažky by ste na to utratili, to určite áno. No výrazne by ste zvýšili svoju bezpečnosť a aj bezpečnosť iných.

Dbať treba na to, aby bolo osvetlenie vpredu aj vzadu. Niektorí majú totiž iba vzadu a myslia si, že je všetko v poriadku. Nie je! Keď vodič auta chce obehnúť iné vozidlo, nemusí vás byť vidno, keď nesvietite aj vpredu. Obiehanie je totiž často záležitosťou viac než pár metrov, hlavne ak sa nájde niekto samoľúby a arogantný, ktorý jazdí 60-tkou, ale ak zbadá, že ho iný chce obehnúť, neváha zrýchliť aj na 120, prípadne sa začne pchať do stredu vozovky a brániť obiehaniu. Áno, na Slovensku je to, žiaľ, bežná prax.

Viem, že mnohí ste takí zanietení cyklisti, že sa skutočne pustíte na cestu aj v zimnom období, keď je ľad a sneh. Dobre si to ale premyslite! Brzdná dráha auta sa výrazne predlžuje. Bicykel pritom na zľadovatenej ceste nemá zďaleka takú stabilitu ako na suchej. Viete, čo by sa s vaším telom stalo, ak by ste sa zrovna tak nešťastne šmykli, že by ste spadli pod rozbehnuté auto? Ja by som to nechcel zistiť, ani ako cyklista, ani ako vodič. Pohľad by to totiž nebol vôbec pekný a pre slabé žalúdky.
Poviete si, čo to ten človek tára, mne sa nemôže nič stať, však si vodič auta má dávať pozor! Omyl! Máte rovnakú zodpovednosť, ba čo viac, za výbavu svojho bicykla máte plnú zodpovednosť, či ide o osvetlenie, prilbu alebo čokoľvek iné. Nehovoriac už o tom, za akého počasia sa na cestu vydáte.

Aj pri jazde autom z domu do práce za desať minút človek stretne v meste aj mimo neho toľko vyslovených bláznov a hlupákov, že sa natíska úvaha, čo vlastne robia na ceste a kto im vydal vodičský preukaz. Niektorých stretávam pravidelne, napríklad vodiča strieborného Fordu combi, ktorý jazdí medzi Vrbovým a Piešťanmi ako vyslovený samovrah, pričom často vytláča iných a predbieha sa aj v tých najneprehľadnejších úsekoch. Alebo vodička tmavého auta, ktorá vycúvala za rannej tmy na neosvetlenom úseku z domu priamo na rušný hlavný ťah, pričom akosi sa jej ťažilo aj po odjazdení ďalších 50 metrov zapnúť akékoľvek osvetlenie! Bolo ju vidno len na základe odleskov z karosérie a reflexných prvkov svetiel. Naše cesty sú, žiaľ, ako divoký západ, nebezpečné, plné nepozorných, arogantných, uponáhľaných a príliš odvážnych vodičov, ktorí si zjavne myslia, že každý sa práve im uhne, každý práve ich zbadá, každý práve kvôli nim spomalí… Preto každá jedna drobnosť, každý bezpečnostný prvok zaváži, aby sa nestala zbytočná dopravná nehoda, zbytočné zranenie alebo dokonca smrť.
Vyzývam touto cestou aj pánov policajtov , aby aspoň občas vyšli na cesty, aj keď je vonku tma a šmykľavo. Síce je pohodlné postaviť sa za teplého slnečného dňa na obľúbené miestečko a čakať tam, kedy pôjde nejaký nešťastník, ktorého bude možné pre rýchlosť alebo čokoľvek iné pokutovať. Keby ste sa ale za uvedených podmienok vydali na cesty, hoci aj v navonok civilnom aute, našli by ste toľko priestupkov vodičov, cyklistov, ale aj chodcov, že by ste mali kráľovské odmeny, ba čo viac, cesty by boli bezpečnejšie. Tým nechcem povedať, že treba ľudí na pokutách dojiť ako kravu. Kto má všetkých päť pohromade, ten sa viac než dobre poučí aj z dohovoru a ľudský prístup nezaškodí skutočne nikdy. Zastrašujúce, arogantné správanie sa policajta nie je prínosom, ale je kontraproduktívne. Taktiež, keď policajt dá napríklad vodičovi fúkať a potom kolegovi sklamane povie, že ďalší, čo nenafúkal. Nie s radosťou, že aha, slušný vodič, pochválime ho.

Doba je zlá, istoty akosi neprichádzajú, takže málokto má na platenie pokút. A nenadarmo sa máte riadiť heslom „Pomáhať a chrániť“. Keď sa toto heslo začne skutočne dodržiavať, zmení sa aj terajší neblahý obraz polície v očiach občanov, ktorí tvorivo heslo zmenili na „buzerovať a kasírovať“.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín