Na biologickej olympiáde sa Slováci v tvrdej konkurencii nestratili

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. septembra 2013, 13:19
  • Autor:(ob/red)

Delegácia zo Slovenska sa 14. júla vydala na cestu do Švajčiarska za účelom účasti v Medzinárodnej biologickej olympiáde (IBO 2013). Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 241 súťažiacich zo 62 krajín. V tvrdej konkurencii Slováci získali štyri medaily. O tri bronzové sa zaslúžili Ján Karaffa, Filip Nemčko a Ondrej Beláň, čerstvý maturant z Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch, striebornú medailu si domov priniesol Lukáš Jánošík.

Olympiádu slávnostne otvorili v hlavnom meste Švajčiarska, Berne, v budove Kulturcasina. Súťažné dni zahŕňali utorok a štvrtok. V utorok ráno študentov čakala praktická časť súťaže, počas ktorej sa zaoberali štyrmi laboratórnymi úlohami. Fyziológiu a ekológiu rastlín spoločne s molekulárnou biológiou bunky popoludní vystriedali úlohy zamerané na biosystematiku a evolučnú etológiu.
Skutočne evolučný skok prišiel vo štvrtok, keď sa dva teoretické 3,5-hodinové testy, ktoré sa skladali zo štyroch väčších teoretických celkov, po prvýkrát v histórii IBO vypĺňali na tabletoch. Organizátori však zvládli svoju premiéru s presnosťou švajčiarskych hodiniek. Po skončení testu čakalo súťažiacich zaslúžené rozptýlenie v podobe programu v rámci takzvanej Swiss Night s možnosťou vyskúšať si hranie na alpskom rohu, absolvovať kurz švajčiarskej nemčiny či doplniť chýbajúce sacharidy pravou švajčiarskou čokoládou.

Celý článok nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián