Ani počas slnečného leta sa ľudia nevyhnú depresiám

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. augusta 2013, 23:10
  • Autor:ip

Leto nie je také typické pre zvýšený výskyt depresií, tie sú v jesenných mesiacoch – nedostatok slnka a energie. Dospelí, ale aj deti však tento nepríjemný pocit môžu zažiť napríklad v prípade, že si nemôžu dovoliť odísť na letnú dovolenku, prípadne kúpiť veci dennej potreby. O depresii a jej príčinách hovorila školská psychologička Zuzana Táborská.

„Depresiu môžeme označiť ako stav duše a tela, kedy človeka zachváti hlboký smútok. Treba však rozlišovať medzi krátkodobým pesimizmom a skutočnou depresiou. Tá spravidla trvá viac ako dva týždne a u človeka sa objavuje denno-denne. Zlepšenie stavu závisí od liečby a pre depresívne stavy je jedno, či je leto, jar alebo jeseň,“ uviedla Z. Táborská. Psychologička tiež spomenula, že v minulosti lekárska prax vôbec nebrala do úvahy, žeby mohla existovať depresia aj u detí. Podľa posledných výskumov však prišli k poznaniu, že tieto stavy môžu zažívať i batoľatá. Ide o pocity pri odlúčení sa od blízkej osoby, prípadne nemožnosť sa k niekomu pripútať.
„Depresiou počas školského roka trpí šesť až osem percent detí. Je to spôsobené genetikou a vonkajšími vplyvmi. Ide napríklad o neúspech v škole, šikanovanie, problémy a zlé vzťahy v rodine. Príznaky u dieťaťa môžu byť rôzne. Napríklad bolesti brucha, hlavy, nechutenstvo, narušený spánok. Prejavuje sa to i v škole, napríklad odmietaním vzťahov s inými deťmi, uzavretosťou, ale i agresivitou. Tento čas – prázdniny – by rodičia mali využiť na to, aby sa deťom venovali. Nie je dôležité koľko času, ale intenzita, ktorá zodpovedá potrebám dieťaťa,“ vysvetlila Z. Táborská.
Iná situácia nastáva pri tínedžeroch. Tam depresie môžu vznikať z dôvodu hľadania zmyslu života a začlenenia sa jedinca do spoločnosti. Vtedy by rodičia mali čo najviac rozprávať s deťmi a rešpektovať dospievajúceho človeka. Podľa Z. Táborskej sa v lete u detí môžu vyskytnúť depresie i z toho dôvodu, že sa postupne blíži školský rok. Sú to prípady zažitej šikany či zlej skúsenosti s učiteľmi. Depresia môže nastúpiť i v prípade, že deti po prázdninách musia nabehnúť na školský režim. 

Viac podrobností o tejto problematike nájdete aj na stránkach aktuálneho vydania Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika