Strieborničiari tancujú, hrajú a spievajú už 25 rokov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. mája 2013, 08:31
  • Autor:Viera Dusíková

Veľká oslava folklóru plná muziky a tanca sa konala v piatok 24. mája v piešťanskom Semafore. Svoje 25. narodeniny tu v sprievode Ľudovej hudby Petra Obucha oslavoval najstarší piešťanský folklórny súbor – Striebornica. Až takmer do bieleho rána sa bavili všetky generácie tanečníkov, ktoré prišiel podporiť aj nestor folklóru – Michal Klampár, takmer 92 ročný heligonkár z Banky. Vychoval tri generácie oddané folklóru. Striebornica dnes jestvuje pod umeleckým vedením Dagmar Kuběnovej z Banky.

Táto učiteľka tanca v Základnej umeleckej škole vychovala v Piešťanoch desiatky nových tanečníkov folklóru, z nich mnohí pôsobili nielen v Striebornici, ale aj malej Strieborničke.  Obe skupiny sa prezentovali aj v úvode narodeninovej oslavy.
Súbor vznikol z nadšenia mladých ľudí pracujúcich na vývoji unipolárnych integrovaných obvodov v niekdajšej Tesle a učiteľky hry na husle – Zuzany Trnovcovej. „Ak dáš dohromady tanečníkov, ja mám hudbu hotovú,“ povedala Zuzana Trnovcová  tesláčke Viera Peťkovskej po tom, čo sa obe náhodou zišli v Dome umenia  na súťažnej celoslovenskej prehliadke folklórnych súborov v Piešťanoch. O mesiac na to už po Tesle viseli plagátiky zvolávajúce nadšencov folklóru na prvý nácvik do klubovne vtedajšej slobodárky na Vrbovskej ulici.  Veľkou oporou v organizácii budúceho súboru bola aj vývojárka Marta Stolárová z Piešťan. 
Rozpačité, ostýchavé,  ale plné nadšenia boli tréningy tanečníkov, ktorí neovládali ani jediný folklórny krok. Viedla ich Eva Sedláková z Krakovian, skúsená tanečníčka z tamojšieho súboru. Potom sa ako blesk z jasného neba medzi Teslákmi  objavil Lúčničiar Jaro Podkovčík so svojím kolegom z Chirany Export Import. Obaja boli vynikajúci tanečníci a pretože teslácka slobodárka už bola na nácviky pritesná, priestory na tancovanie poskytli Mlyny a cestoviny Piešťany.
Viac sa dočítate v niektorom z júnových vydaní Piešťanského týždňa.
Pozrite si našu fotogalériu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián