Deň Zeme je vhodný na poukázanie na globálne problémy

  • Spravodajstvo
  • 22. apríla 2013, 08:17
  • Autor:sita/red

Deň Zeme, ktorý svet oslavuje dnes – v pondelok 22. apríla, je vhodnou príležitosťou na, ako podnietiť verejnosť k aktivite a vzbudiť v nej záujem o globálne problémy našej planéty.

Informuje o tom stránka enviroportal.sk. Zem je len jedna, a to pre nás všetkých, ktorí na nej žijeme. "Preto nás jej osud, ktorý závisí od nás, musí zaujímať a všetci by sme mali prispieť svojou troškou k tomu, aby sa jej krásy a bohatstvo zachovali aj pre nasledovné generácie," píše sa na portáli.
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) na tento deň pripravila množstvo podujatí. Ide napríklad o vyčistenie a zveľadenie okolia v Banskej Bystrici. K iniciatíve upratať okolie sa pripojil aj klaster Horehronia a oblastná organizácia cestovného ruchu Nízke Tatry Juh. V priestoroch SAŽP sa v pondelok začne aj úvodná časť školenia Ekologická stopa – výchova k trvalo udržateľnému rozvoju pre učiteľov materských škôl, základných a stredných škôl. Školenie je súčasťou kontinuálneho vzdelávania pedagógov a koordinátorov environmentálnej výchovy.
Pre žiakov základných a stredných škôl je pripravený interaktívny workshop s tematikou Aká je vaša ekologická stopa?. Špeciálne pre deti v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici je zasa určený program Zem je len jedna, ktorý zábavnou formou upozorňuje na aktuálne problémy ochrany životného prostredia. Workshopy tematicky zamerané na Svetový deň Zeme sa uskutočnia aj v Krupine. Spolu s Fakultou prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici organizuje SAŽP prezentáciu „zelených aktivít“ realizovaných na Katedre životného prostredia. 

Vyvrcholením programu bude otvorenie výstavy Dušana Beňu s názvom Portréty hmyzej ríše. Za účasti zástupcu agentúry sa v Bardejove uskutoční v rámci Dní zeme vyhodnotenie spojené s prezentáciou prác výtvarnej a literárnej súťaže s názvom Odkazy Zemi.
Deň Zeme pripadajúci na 22. apríl má svoje „korene“ v sviatku jarnej rovnodennosti. Začiatok jeho histórie ako environmentálne významného dňa sa začal v roku 1970 v USA, kedy sa z podnetu senátora Gaylorda Nelsona uskutočnili po celých USA rozmanité podujatia podporujúce environmentálne hnutie. Neskôr sa táto iniciatíva rozšírila po celom svete, pripája sa k nej stále viac ľudí a Deň zeme nadobudol celosvetový rozmer.

Deň Zeme sa začal oslavovať po tom, ako vedci a ekológovia v USA ovplyvnení snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali ku spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou. Do roku 1990 venovali pozornosť Dňu Zeme predovšetkým na americkom kontinente. Svetovým sa stal od roku 1990. V tomto roku sa aktivizovalo viac ako 200 miliónov ľudí v 140 štátoch sveta, vrátane vtedajšej ČSFR.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana