Mestá dnes rozkvitnú žltými narcismi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. apríla 2013, 08:16
  • Autor:sita/red

Viac ako 16-tisíc dobrovoľníkov Ligy proti rakovine bude v piatok 12. apríla v slovenských mestách a obciach ponúkať žltý narcis – kvet symbolizujúci zbierku, ale i morálnu pomoc a spolupatričnosť s tými, ktorí s ochorením bojujú. V Piešťanoch, vo Vrbovom a v okolitých dedinách sa so žltým narcisom v košíčku chystá do ulíc, nákupných centier a škôl asi 250 dobrovoľníkov

„Centrálny stánok bude tak ako každý rok na Námestí slobody v Piešťanoch. Aj keď je zima a živé narcisy asi ešte v záhradkách nestihnú zakvitnúť, možno sa niektoré poponáhľajú a do piatka to stihnú. Ak nám ich darujete, budeme povďační,“ povedala predsedníčka Ligy proti rakovine v Piešťanoch Mária Šišková. Minulý rok vyzbierali dobrovoľníci z nášho regiónu 20 435,50 eur. Tieto prostriedky putovali do bratislavského ústredia, časť z nich – 6130 eur – sa vrátila na rekondičné pobyty a rehabilitácie onkologických pacientov.
Finančná zbierka Deň narcisov sa uskutoční už po sedemnástykrát. Zakladateľka Ligy proti rakovine Eva Siracká považuje za dôležité, aby sa vedelo, kam peniaze zo zbierky putujú. Spomenula prvú nádorovú biobanku, ktorú na Slovensku máme práve vďaka Dňu narcisov. Ako ďalej povedala, Liga proti rakovine začína presadzovať psychosociálnu onkológiu. Liga v súčasnosti financuje 15 psychológov, na ktorých by podľa Sirackej štát ťažko našiel peniaze.

Novinkou tohtoročného Dňa narcisov je pieseň, ktorej text napísal Ján Štrasser a hudbu skomponoval Braňo Kostka. V kampani zaznie v podaní Jany Golisovej a Bratislavského chlapčenského zboru. Štrasser na konferencii prezradil, že deň pred tým, ako ho Liga proti rakovine oslovila s požiadavkou napísať text, mu diagnostikovali rakovinu. „Každý rok u nás pribúda 30-tisíc nových onkologických pacientov,“ hovorí Siracká.
Vlani zbierka na Slovensku prekročila sumu jeden milión eur. Svedčí to o narastajúcom záujme ľudí pomôcť postihnutým rakovinou, no podľa Sirackej máme stále čo doháňať.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián