Sebaobsluhou zdokonaľujú svoje zručnosti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. marca 2013, 10:09
  • Autor:ip

Členovia Charity sociálnej starostlivosti a služieb pre zrakovo postihnutých občanov Piešťany hodnotili činnosť za predchádzajúci kalendárny rok. V priestoroch reštaurácie Semafor vedenie charity predstavilo prítomným hodnotiacu správu. Medzi pravidelnými činnosťami i v minulom roku bola i výučba sebaobsluhy. Členovia tohto zoskupenia už aj tento rok stihli absolvovať ďalšie sedenia sebaobsluhy.

Charita v Piešťanoch združuje nevidiacich a slabozrakých občanov, ich priaznivcov, priateľov, rodičov nevidiacich a slabozrakých detí. Piešťanskej pobočke, ktorá sídli na Partizánskej ulici 2412/46 a má približne 110 členov, šéfuje Ján Pastorek.

Ten o sebaobsluhe prezradil: „Vždy začíname kurzom výučby priestorovej orientácie a samostatného pohybu. Je treba, aby ľudia neboli viazaní na ďalšieho a dokázali sa pohybovať a orientovať sa vo svojom okolí. Tieto stretnutia robíme aj internátne, teda mimo známeho okolia prihlásených účastníkov. Doma sa naučia ľahšie orientovať, no v cudzom prostredí sa nemusia vedieť pohybovať.“

Sebaobsluhu členovia piešťanskej charity začali o niečo neskôr. Zapríčinila to totiž silná a dlhotrvajúca zima. Väčšinou prvé sedenia majú už v januári, no tentoraz kurzy museli o mesiac posunúť. Na stretnutia chodí väčšinou štrnásť až šestnásť ľudí. Môžu si vyskúšať rôzne kompenzačné a optické pomôcky. K dispozícii sú aj počas poradenských dní každú stredu od 13. do 17. hodiny. Sú to napríklad elektronické či obyčajné lupy.
O kurze sebaobsluhy sa viac dozviete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina