Oliver Filan: „Českú klasiku dopĺňajú v Kórei pukancami a zmrzlinou.“

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. marca 2013, 09:59
  • Autor:ip

Fotograf, dramaturg a producent Oliver Filan po predstavení výstavy série fotografií v Mestskej knižnici v Piešťanoch sa sem opäť vrátil. V sobotu 23. marca sa s prítomnými poslucháčmi podelil o skúsenosti, ktoré nadobudol počas polročnej praxe v kórejskej televízii.

Ľudí zaujali hlavne obrázky a videá najrôznejších kórejských jedál, ktoré pre našinca vo väčšine prípadov vôbec nevyzerali vábne.
„Jedného dňa mi zazvonil telefón a zo Slovenskej televízie sa ma pýtali, či nemám záujem o polročnú stáž v Kórei. Nemal som veľa času na rozhodovanie, pretože sa odchádzalo o dva týždne. Frajerka si chvíľku poplakala, ale potom ma vypravila na druhý koniec sveta,“ začal svoje rozprávanie O. Filan.

Pokračoval tým, že jeho prvý dojem z kórejských ulíc bol, akoby videl Petržalku na steroidoch. Neskôr však našiel i typické neóny, obchodíky a reštaurácie. Začal pracovať v miestnej televízii, ktorá vyrábala programy, podľa jeho slov, zamerané na šírenie kóreofílie. Teda vysielanie dobrých správ o krajine a šírenie pozitívneho obrazu von do sveta. 
O. Filan pracoval pre šoubiz programy, no nakoniec sa stal jedným z účinkujúcich v projekte Green Korea. Ide o zachytávanie krás tejto krajiny z pohľadu cudzincov. Tak sa pustil s kamerou a ďalšou Slovenkou po miestnych národných parkoch, ktoré mali spoznávať a obdivovať. Natočil približne šesť dielov. 

„Spoločenský život Kórejcov je bohatý a na uliciach sú samé podniky, takže nemáte čas sa nudiť. Všade sú herne, karaoke, reštaurácie, pizzerie. Sú tam i samoobsluhy, kde nájdete nápoj Sodžu. Ide o asi o 20-percentný alkohol, ktorý chutí približne ako sladká vodka. Kórejci sú v niečom podobní Slovákom. Hlavne ide o to, že si radi vypijú. Priemerný Kórejec dokáže za večer vypiť osem až deväť 3,5-decových fliaš Sodžu,“ s úsmevom povedal bratislavský fotograf.
((myvideo:1))
Ďalšie zážitky z cesty O. Filana nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana