Francúzi žijú jedlom, politikou a literatúrou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. marca 2013, 10:16
  • Autor:ip

Piešťany si užili lesk a biedu Francúzska. O tejto krajine, zvykoch a živote ľudí prišiel porozprávať v stredu 20. marca spisovateľ a prezidenta Asociácie študentov strednej a východnej Európy vo francúzskom Remeši, Ľubomír Jančok.

Najprv sa v mestskej knižnici stretol so študentmi a podvečer v Piešťanskom informačnom centre patril rozprávaniu, ale aj ochutnávke francúzskeho vína.Ľ. Jančok má na konte dve publikácie – debut Glamour Paríža a knižnú novinku Francúzsky paradox. V prvej opisuje mesto a ako sám povedal, rozhodol sa urobiť „pitvu parížskych kást“. Opísať spoločnosť a odkódovať Paríž. Spomenul, že v správaní Francúzov dve tretiny sú nevypovedané a iba tretinu vidíme. Ostatné si treba domyslieť. 
V druhej knihe si zobral na mušku tri oblasti, ktoré vo Francúzsku prepája tenká pavučina. Ide v prvom rade o gastronómiu, potom politiku a literatúru. Pokiaľ človek je vzdelaný vo všetkých týchto oblastiach, Francúzi ho považujú za inteligentnú osobu. 

„Kuchyňa je vo Francúzsku otázkou života a smrti. Je veľmi dôležitá. Na stretnutí s Nemcami sa sadne, vyriešia sa veci a potom pôjdeme na pivo. Všetko je priame, rokuje sa rýchlo. Francúzsky koncept je iný. S partnermi rokujete pri jedle, no nie o biznise. O tom sa hovorí až na druhý deň. Slovenská verzia je ešte kontrastnejšia. Po hodine a pol rokovania partneri stále nevedeli, o čom sa hovorí,“ uviedol Ľ. Jančok. 
Spomenul, že pre Francúzov všetko priame je vulgárne a francúzština je jemným jazykom náznakov. Obyvatelia Francúzska sa smejú napríklad z Angličanov, ktorí pri jedle rozoznávajú, či je dobré alebo zlé. Oni na to majú až 25 výrazov. 

O tejto téme sa viacej dozviete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina